Predsjednik

Savez predstavlja predsjednik ili dopredsjednik, a zastupaju predsjednik i tajnik, svaki samostalno i pojedinačno.

Predsjednik Saveza predsjedava sjednicama Izvršnog odbora i ujedno je predsjednik Skupštine.
Sadašnji je obnašatelj ove dužnosti gospodin Vojin Perić i to od 2006. godine.

Rođen je 1959. godine u Sarajevu, gdje je i završio osnovno obrazovanje u Zavodu za slijepu djecu.
Nakon toga, u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ stiče srednju stručnu spremu i zvanje „telefonist“. Zapošljava se u struci i paralelno započinje s aktivnim radom u Dramskom studiju slijepih i slabovidnih „Novi život“. Upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu – povijest i komparativnu književnost.

Obveze radnog mjesta te vezanost uz kazalište koje postaje njegova velika ljubav uzrokuje zapostavljanje studija. Rezultat njegove predane angažiranosti u kazalištu mnoge su odigrane uloge glavnih likova te sudjelovanje u rukovođenju ovom institucijom, na čelu koje se nalazi od 1998. godine do 2003. godine – dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu na SKAZ-u. Na temelju toga primljen je u Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i time dobiva status glumca.

Piše i kazališne komade od kojih su dva odigrana u okviru repertoara studija „Novi život“.
Godine 1990. objavljuje svoju zbirku pjesama „Kako miriše nebo“ – meditacijski dnevnik jedne mladosti.
Nastojanje na afirmaciji slijepih u kulturi Hrvatske internacionalizirao je sudjelujući u utemeljenju i organizaciji međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih “B I T” (Blind in Theatre) – slijepi u kazalištu, koji se bijenalno održava u Zagrebu.

Najveće priznanje za njegov rad dolazi 24. lipnja 2004. godine kada ga, povodom Dana državnosti, predsjednik Republike Stjepan Mesić, a na prijedlog Ministarstva kulture, odlikuje redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, za posebne zasluge u kulturi.

Nastojeći biti angažiran u pokretu slijepih Hrvatske za poštivanje njihovih ljudskih prava i ostvarenje dostojanstvenog života, bavi se i novinarstvom pišući uglavnom u časopisima za slijepe i za časopis „Glumište“. U okviru Hrvatskog saveza slijepih u više mandata biran je za člana Izvršnog odbora zagrebačke udruge, gdje pokriva područje zapošljavanja slijepih. I sada, uz ovu funkciju, njezin je zastupnik u Skupštini krovne organizacije.

Predsjednika po potrebi zamjenjuje dopredsjednik koji u tom slučaju ima ista prava i dužnosti kao predsjednik. Funkciju potpredsjednika obnaša Zlatko Kuftić.

Settings Accept neccessary Accept selected