Rođen je 25. 11. 1920. u Splitu, gdje je i živio. Umirovljen je sa statusom ratnog vojnog invalida 1945. godine. Kroz dugi niz godina obnašao je odgovorne dužnosti u Udruzi slijepih Splitsko-dalmatinske županije. Bio je njezin aktivan član od osnutka 1951., kada je na osnivačkoj Skupštini tadašnjeg Udruženja slijepih za Dalmaciju, koja je održana  u Splitu 22. 6., biran za potpredsjednika te potom 1958. za predsjednika. Na toj dužnosti ostao je sve do 1981. godine.

Dolaskom Ive Šegvića na dužnost predsjednika, bilježe se značajni rezultati na organizacijskom učvršćivanju Udruge, na skoro potpunom uključivanju populacije slijepih osoba s područja djelovanja Udruge u njezino članstvo i općenito na ostvarenju njezinih ciljeva i zadataka. Značajni su rezultati u školovanju slijepih, njihovu profesionalnom osposobljavanju i zapošljavanju. Izuzetno je angažiran i u iznalaženju sustavnih rješenja na poboljšanju društvenog položaja slijepih.

Neposrednim osobnim zauzimanjem zapošljavao je prve osposobljene slijepe kako u Splitu tako i susjednim općinama.

Posebno se zalagao za rješavanje stambenih problema slijepih kao i pri izgradnji društvene zgrade u Ribarevoj u kojoj se nalaze, pored stambenog prostora, i društvene prostorije.

Pored dužnosti predsjednika udruge obavljao je i niz dužnosti u Hrvatskom savezu slijepih. Između ostalog, od 1959. do 1975. gospodin Šegvić je bio predsjednik upravnog odbora odmarališta Saveza slijepih u Stomorskoj, a od 1958. predsjednik je Odbora za adaptaciju i uređenje tog objekta.

Bio je potpredsjednik regionalne Konferencije za rehabilitaciju i zaštitu invalida ZO Split.

Sudionik je NOB-a od 1943. gdje je u toku rata stjecao vojno-političko obrazovanje i vršio razne voje dužnosti, najprije kao borac, a zatim kao politički rukovodilac, komesar protuavionske baterije, dvadesete divizije IV. armije. Izvršavajući postavljane mu zadatke ranjen je 1. 5. 1945. kod Trsta, s posljedicama potpunog gubitka vida, nakon čega je proglašen ratnim vojnim invalidom I. kategorije.

Krajem 1946. demobiliziran je u činu kapetana JNA. Za zasluge u ratu, i za ostale zasluge u splitskoj Udruzi slijepih i Hrvatskom savezu slijepih, Ivo Šegvić odlikovan je nizom vrijednih priznanja, kao što su Orden za hrabrost, Orden bratstva i jedinstva, Orden zasluga za narod, Orden rada sa zlatnim vijencem, Orden republike sa srebrenim vijencem, Plaketa „Veljko Vlahović“, Nagrada grada Splita, više povelja i plaketa, kao i druga priznanja društvenih organizacija.

Nagrada „16. lipanj“ nastavila je ovaj respektabilan niz.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane