1996. – Dragutin Suden, Rijeka

Dragutin Suden rođen je 1. 8. 1935. godine u selu Bribir, općina Crikvenica. Kao dijete u ratu, 1944. godine, stradava od eksploziva te, osim gubitka vida, ostaje bez lijeve šake. S obzirom na nastala tjelesna oštećenja, a uz to i kao dijete palog borca, nakon rata upućen je u dom i školu za slijepu djecu u Zemun. Tamo završava nižu gimnaziju, nakon čega prelazi u dom za srednjoškolce i studente u Beogradu, gdje završava gimnaziju i upisuje se na prvu godinu studija na Filozofskom fakultetu. Po završetku prve godine studija prelazi u Zagreb, gdje na identičnom fakultetu 1959. godine diplomira i stječe zvanje profesora povijesti i latinskog jezika.

U mjesecu rujnu iste godine zapošljava se u Rijeci u Radničkoj školi, zatim prelazi u Višu radničku školu gdje radi kao profesor, te kasnije postaje i direktor. Godine 1972. prelazi raditi u srednju elektrotehničku školu gdje radi sve do umirovljenja 1984. godine.

Od najranije mladosti angažira se u društvenom radu, već u Beogradu u Savezu slijepih, a dolaskom kao student u Zagreb, u Republičkim organima Saveza slijepih Hrvatske predstavlja đake i studente.

Dolaskom i zaposlenjem u Rijeci odmah se uključuje u rad Udruge slijepih u Rijeci, te već 1961. godine postaje potpredsjednik, a 1963. godine predsjednik Udruge. Svoj posljednji mandat na čelu udruge završava 1991. godine, a uključenost u njezin rad kao aktivist nastavlja na mjestu tajnika. Istovremeno se uključuje i u rad Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu gdje sve do 1994. godine obnaša različite funkcije, a u tri mandata obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog saveza slijepih.

Godine 1991. izabran je za predsjednika Saveza slijepih Jugoslavije i bio je posljednji predsjednik ove organizacije koja je prestala postojati raspadom ove države.

Nagrada „16. lipanj“ dodijeljena mu je kao priznanje za ukupni angažman na poboljšanju kvalitete života slijepih osoba i doprinos njihovoj afirmaciji kroz osobni primjer uključenosti u društvenu zajednicu.