2002. – Jure Jerčić, Split

Rođen je 1939. u Slimenu, mjestu nedaleko Omiša. Po završetku školovanja u Zemunu i Zagrebu, odmah po dolasku u Split 1959., aktivno se uključuje u rad sadašnje Županijske udruge slijepih Split.

Iste se godine zapošljava u splitskoj „Jugoplastici“, a zatim prelazi na radno mjesto telefonista u Higijenski zavod. Prepoznat kao pouzdan i odgovoran radnik 1971. na poziv generalnog direktora „Jadrantransa“ mijenja poslodavca i prelazi u to poduzeće gdje radi do svojeg umirovljenja. Nekoliko godina pjevao je u klapi „Jadrantransa“, a bio je i član njegove dramske sekcije. Za svoj aktivizam i odnos prema radu 1981. godine nagrađen je godišnjom nagradom i pripadajućom diplomom tvrtke u kojoj je radio. Bila je to kruna doprinosa afirmacije slijepih kao osoba koje su sposobne kvalitetno raditi svoj posao i na taj način pridonijeti razvoju i blagodati svoje zajednice. Poseban značaj ovom postignuću daje činjenica da je ono ostvareno u sredini tradicionalnih nazora i velikih predrasuda prema slijepima.

U tri mandata gospodin Jerčić obnašao je dužnost predsjednika splitske Udruge slijepih i u tom razdoblju, između ostalog, bio neposredno zaslužan za zapošljavanje desetoro njezinih članova.

Osim toga, svoju kreativnost i nesebično pregalaštvo iskazao je inicijativom i sudjelovanjem u osnivanju prvog Kluba dragovoljnih darovatelja krvi slijepih u Hrvatskoj, Sportskog Kluba slijepih u Splitu, Dalmatinskih sportskih igara, Planinarske sekcije u suradnji s Planinarskim klubom „Mosor“, Dramskog studija slijepih „Split“ i Sekcije klapskog pjevanja. Osim samog sudjelovanja u osnivanju ovih organizacija i programskih cjelina pomagao je njihov rad obavljajući dužnosti predsjednika ili tajnika, odnosno aktivnog člana. U sportskom dijelu bio je kuglač i golbalist, a u umjetničkom bavio se glumom i pjevanjem.

Mnoge su bile dužnosti koje je obnašao u okviru svojeg društvenog angažmana. Spomenimo tako da je u više mandata bio zastupnik u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih, član Skupštine Saveza za sport i rekreaciju invalida grada Splita, zastupnik u Skupštini Udruge neprekidno je od 1978. godine, a u četiri mandata član njezina Upravnog odbora. Ovome treba pridodati i nebrojena članstva u povjerenstvima, odborima ili drugim radnim grupama u Udruzi.

Za svoj rad i osobiti doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka imanentnih misiji Hrvatskog saveza slijepih primio je mnoga priznanja među kojima valja istaći: zahvalnice Hrvatskog crvenog križa Gradskog društva Splita i Kaštela, te zahvalnicu za potporu pri nabavci oftamološko-elektrodijagnostičkog aparata „prinus“ za Kliniku za očne bolesti KB-a „Split“. Dobitnik je i više plaketa i diploma za suradnju sa srodnim udrugama i organizacijama, kao što su Hrvatski savez slijepih, Savez za sport i rekreaciju invalida grada Splita te njegova Udruga slijepih.

Sve navedeno, i još mnogo toga što se ne navodi u ovakvim biografijama a čovjeka čini „dobrim čovjekom“, u potpunosti opravdava što mu je Hrvatski savez slijepih dodijelio svoje najviše priznanje za životno djelo, Nagradu „16. lipanj“.