2006. – Josip Hrvoj, Zagreb

Rođen je 1943. u Velikom Bukovcu, općina Mače, Hrvatsko Zagorje. Zbog praktične sljepoće osnovnu školu i osnovnu glazbenu školu je završio u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu.

Upisuje potom srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, teoretsko-nastavnički smjer i stiče diplomu stručnog učitelja.

S ovim zvanjem se u Zagrebu zaposlio u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.  Uz rad studira na VIII. odjelu na Muzičkoj akademiji gdje je diplomirao i time postao nastavnik glazbene kulture za osnovne škole. Na istoj akademiji nastavlja i 1973. završava studij na teoretsko-pedagoškom smjeru stekavši tako diplomu profesora glazbe.

Svoj profesionalni i dosadašnji životni vijek u svijetu nota i dobrih vibracija živio je nesebično dajući sebe kao nastavnik glazbene kulture, predajući glasovir i solfeggio, vodeći raznovrsne vokalne, instrumentalne i vokalno-instrumentalne sastave u osnovnoj i srednjoj školi. Već više od deset godina pri Udruzi slijepih Zagreb vodi vokalni ansambl „VAUS“ koji u području kolektivnog muziciranja u amaterskom bavljenju glazbom ostvaruje vrlo lijepe rezultate.

Više godina obnašao je dužnost predsjednika naše najveće temeljne organizacije – Udruge slijepih Zagreb, a isto tako i zastupnika u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih.

Nagradu „16. lipanj“ gospodin Hrvoj posebno je zaslužio svojim doprinosom u stvaranju neophodne pedagoške glazbene literature, prije svega za slijepe učenike, ali i ostale glazbenike oštećena vida. „Novi međunarodni priručnik brajičnog glazbenog zapisa“ Bettye Krolick, ali i sva druga djela koja su uz pomoć Josipa Hrvoja nastala u Hrvatskoj, bit će još dugi niz godina temelji glazbenog obrazovanja slijepih u našoj zemlji.