2007. – Milan Bandić, Zagreb

Rođen je 1955. godine u Grudama, u Bosni i Hercegovini, gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a godine 2000. na istom je fakultetu upisao poslijediplomski studij.

Dosadašnje radno iskustvo stekao je kao zaposlenik: od 1980. do 1983. u tvornici Ledo, od 1983. do 1990. na Općini Pešćenica u Zagrebu.

U okviru svoje političke karijere bio je: od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba. Dana 31. svibnja 2000. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za gradonačelnika te 2. lipnja iste godine stupa na dužnost. Zatim, 20. lipnja 2001. godine ponovo je izabran za gradonačelnika Grada Zagreba. 4. travnja 2002. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada, 14. lipnja 2005. na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba po treći put izabran je za gradonačelnika Grada Zagreba, a 31. svibnja 2009. po četvrti put i to na neposrednim izborima.

Oženjen je i sa suprugom Vesnom ima kćer Ana Mariju.

U sve vrijeme svojeg djelovanja kao javni dužnosnik pokazivao je izuzetnu osjetljivost prema slijepim sugrađanima i drugim osobama s invaliditetom. Posebice se založio pri zapošljavanju petnaestak članova Udruge slijepih Zagreb u Poglavarstvu grada i tvrtkama iz sastava Holdinga Zagreb. Nekoliko socijalno najpotrebitijih je od grada i uz njegovu pomoć dobilo na korištenje gradske stanove. Zaslužan je i što grad Zagreb osobama s najtežim oblikom invalidnosti, mjesečnom novčanom pomoći koju dobivaju iz gradskog proračuna, ublažava lošu brigu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prema osobama s invalidnošću, posebno prema slijepima, koja se drastično manifestira kroz sramotno niski iznos doplatka za pomoć i njegu. Za vrijeme njegova obnašanja dužnosti gradonačelnika izgrađena je i ustanovljena i javna ustanova „Silver“ u čemu je proračunskim sredstvima sudjelovao i Grad Zagreb.

Stav gospodina Bandića prema slijepim osobama i rezultate na koje je utjecao da bi im pomogao u uključivanju u život zajednice kao drugačijih, ali ravnopravnih njezinih članova, prepoznala je Udruga slijepih Zagreb te ga je 2004. proglasila svojim počasnim članom, a 2007. (u okviru obilježavanja 60. obljetnice rada) dodijelila mu je svoje priznanje u obliku prigodnog zlatnika.

Za sve učinjeno i krovna organizacija slijepih, Hrvatski savez slijepih, s osobitim poštovanjem dodjeljuje mu svoje najviše priznanje, Nagradu „16. lipanj“.