2011. – Miruna Kastratović, Zagreb

Rođena je u Zagrebu 1968. godine. Nakon osnovne škole započeo je njezin likovni obrazovni put. Najprije u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, a zatim i na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je studijske godine odradila na katedrama za povijest umjetnosti i etnologiju.

Prvi pravi posao u ovom području bio je posao restauratora polikromne drvene skulpture u tadašnjem Restauratorskom zavodu Hrvatske.

Nakon restauratorstva životni put ju odvodi u sasvim drugom smjeru – prema medijima i javnom radu. Na radio dolazi 1996. godine.

Pokriva područja: osobe s invaliditetom i hrvatski branitelji. Osim kroz priloge u informativnim emisijama Hrvatskog radija, njezin pristup problematici osobito se očituje kroz dugogodišnje uređivanje i vođenje emisija „Šesto čulo“ i „Prva crta“. Autorica je i nekoliko dokumentarnih radiodrama kojih su sadržaj bili životi pojedinih osoba s invaliditetom.

Za svoj rad dobila je priznanje svoje kuće – Godišnju nagradu Hrvatske radiotelevizije.

Sve njezine emisije, priloge i druge radiouratke karakteriziraju: profesionalni pristup, objektivnost, apolitičnost i „pitkost“ što, s obzirom na tematiku, nije lako postići.

Ali ako poznate Mirunu osobno i, u okviru njezinih stavova, odnos prema osobama s invaliditetom, koji se poklapa s našim idealima za buduće društvo, onda je sve to sasvim razumljivo, pa čak i očekivano jer Miruna drugačije ne bi ni mogla.

Sve to rezultiralo je ogromnim doprinosom afirmaciji osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i procesu ostvarenja njihove težnje da budu uključene u život zajednice kao drugačiji, ali ravnopravni članovi društva.

Sukladnost u načinu djelovanja Mirune Kastratović i Hrvatskog saveza slijepih, prije svega u otvorenosti, jasnoći, dosljednosti i nepodilaženju ikome, pa ni aktualnoj vlasti, prirodno su uzrokovali da se Miruna i Savez „vole i javno i tajno“.

I zbog toga je opće suglasje da je Nagrada „16. lipanj“ kod Mirune Kastratović u pravim rukama.