2015. – Vesna Škulić, Zagreb

Dobitnica Nagrade „16. lipanj“ u 2015. Vesna Škulić rođena je u Zadru 1961. godine, a u devetoj godini obolijeva od mišićne distrofije, što će je od njezine 16. godine vezati uz invalidska kolica.

Ono što bi mnogima postalo okvir za životarenje u monotonom svakodnevlju, našoj Vesni postaje izazov, postaje podstrijeh da se bori za status istokobnika, ali i svih drugih kojima je invaliditet ograničio ili dokinuo uobičajene životne perspektive. Kako sama priča, kao dijete bila je vrlo nestašna, što se kasnije pretvorilo u aktivizam koji prerasta u borbu za dostojanstvo i ljudska prava osoba s invaliditetom.

Ako se pozivate na Konvenciju UN-a, na Nacionalnu strategiju jednakih mogućnosti, zapravo na bilo koji dokument koji regulira prava osoba s invaliditetom, u potpisu ćete naići na Vesnu Škulić, na njezin doprinos i njezino sudjelovanje u nastanku i provedbi tih dokumenata. Nestašna djevojčica pretvorila se u onu koja organizira zbrinjavanje grupe distrofičara izbjeglih iz Sarajeva, u radioamaterku koja kroz svoj hobi devedesetih spaja obitelji rasute tijekom rata, u osobu čiji angažman postaje sinonim borbe osoba s invaliditetom za sve ono što je danas standard ljudskog dostojanstva.

I oficijelna državna politika prepoznaje Vesnin angažman, pa iz saborskih odbora u kojima se zalaže za bolji status OSI, na izborima 2003. i 2007. dobiva mjesto u zastupničkim klupama u kojima vrlo argumentirano i nepristrano zagovara inicijative i zakone koji se tiču osoba s invaliditetom, zalažući se pritom za sve kategorije invalidnosti jednako. Godine 2008. obrazlaže i brani prijedlog Zakona o Doplatku na sljepoću, koji nije prošao jer ga je tada predlagala opozicija, pa je odlučujuću ulogu odigrala stranačka stega.

Kao saborska zastupnica, te kao savjetnica predsjednika Republike, sudjelovala je u radu naših skupština, ishodila i dogovarala prijeme naših predstavnika u Uredu Predsjednika, zagovarala i lobirala za naše stavove u situacijama u kojima nas je opstruirala i krovna Udruga kojoj je pripadao njezin Savez.

Vesna Škulić u svakom svojem istupu u medijima, u saborskim klupama, bilo gdje, apostrofirala je teškoće i probleme sa kojima se susreću slijepe osobe, hvalila i podržavala naš aktivizam i političku nepristranost i nekomformizam, čime je zaslužila nagradu koja joj je  uručena na sjednici Skupštine Hrvatskog saveza slijepih 10. travnja 2015. uz iskreno odobravanje svih zastupnika.