2018. – Marin Amižić

Marin Amižić rođen je 25. 1. 1934. u Žrnovnici. U jedanaestoj godini stradao je od tempirane bombe te izgubio lijevu podlatkicu i vid na oba oka. Početkom 1948. godine odlazi u Zagreb u Zavod za odgoj slijepe djece.

Godine 1954. prelazi u Školu za telefoniste na Radničkoj cesti u Zagrebu. Sredinom 1955. vraća se u Split i zapošljava se u Pomorskoj oblasti za srednji Jadran. Odmah po dolasku u Split izabran je u Oblasni odbor Hrvatskog saveza slijepih za Dalmaciju, a potom u Kotarski odbor, Međuopćinski odbor i od 2004. u skupštinu Županijske udruge slijepih Split.

Kao prva zaposlena slijepa osoba u Splitu, radio na zapošljavanju i osposobljavanju slijepih osoba. Preko njegove centrale prošli su brojni članovi, između ostalih, s dubrovačkog područja Ivica Frlan i Stjepo Ogresla, a s Splitskog područja Vinko Repušie, Srećko Litre, Ivan Poštar, Iva Parčina Vojo Škohatj , Ante Rogulj te braća Ante i Vicko Sviličić i dr.

Godine 1951. prisustvovao je Osnivačkoj skupštini Oblasnog odbora HSS-a za Dalmaciju.

Na trećem kongresu Saveza slijepih Hrvatske, koji je održan 1954. godine, bio je po prvi put delegat svoje Udruge, zatim je bio delegat na još nekoliko kongresa i skupština.

Od 1961. do 1967. godine član je Odbora za izgradnju zgrade u kojoj su smještene prostorije Udruge i u kojoj je pet naših članova dobilo svoje stanove. Investitor za izgradnju zgrade bila je naša Udruga.

Godine 1984. izabran je za predsjednika Udruge i njegov prvi zadatak bio je obilazak općina Trogir, Sinj, Omiš, Brač, Hvar i Vis gdje s pravnicom iz Udruge, gospođom Brankom Divić, posjetio navedene općine i potpisao s njima samoupravni sporazum o financiranju i tako dugotrajno osigurao materijalnu stabilnost Udruge. Uz to, bio je Član Odbora za raspodjelu lutrijskih sredstava pri Socijalističkom savezu.

U svojem mandatu zaposlio je devet članova, a za dvojicu osigurao smještaj i pratnju do radnog mjesta i natrag. Posebno ističe borbu za osiguravanje jednog radnog mjesta u Trogiru zbog čega je morao više puta sazvati sve društveno-političke organizacije na sastanak. Krajnji je rezultat bilo novootvoreno radno mjesto u Domu zdravlja Trogir. Također je poslao veći broj članova na školovanje i rehabilitaciju.

U Savezu slijepih Republike Hrvatske bio je prisutan preko dvadeset godina i to: dvanaest godina u Komisiji za sport (tri mandata), četiri godine u Nadzornom odboru Saveza slijepih Hrvatske, zatim kao predsjednik Upravnog odbora odmarališta „Stomorska“ na otoku Šolti te kao sekretar partijskog aktiva Saveza slijepih Hrvatske (jedan mandat) pa je, kao takav, prisustvovao i sudjelovao u radu svake sjednice Izvršnog odbora. Sportom se bavio od samih početaka ulaska u Udrugu. Bio je uspješan član svih sportskih sekcija: šah, goalball, kuglanje, balota i ostale. Godine 1958. osnovao je Šahovsku sekciju koju od tada neprekidno vodi, sve do danas.

Prvo značajnije natjecanje koje je organizirao bio je Kup Jadrana 1961. godine na kojem su sudjelovale sve udruge od Pule do Dubrovnika, a potom je organizirao više sportskih susreta na nivou Dalmacije, Hrvatske i inozemstva. Jedan je od organizatora Dalmatinskih sportskih igara slijepih na kojima se redovito natječe od 1970. godine. Te godine bio je jedan od osnivača Sportskog kluba slijepih Split.

Sudjelovao je na svim prvenstvima Hrvatske u šahu. Četiri puta zauzeo je treće mjesto, a bezbroj puta igrao je za Hrvatsku reprezentaciju slijepih u šahu. Pet mandata bio je izabran u Odboru šahovskog kluba RVI te delegat za Grad Split i Dalmaciju u sklopu Šahovskog saveza Hrvatske. Kao član kluba RVI uspješno sudjeluje na Otvorenom prvenstvu Grada Splita i Dalmacije, a jednom igra u polufinalima za Kup Hrvatske. Tijekom svih ovih godina organizirao je bezbroj susreta Šahovske sekcije Udruge sa šahovskim klubovima i radnim organizacijama s ciljem rušenja predrasuda prema slijepima kako bi dokazali da su slijepi jednaki kao i ostali, samo im treba pružiti priliku.

S kolegama iz drugih invalidskih udruga osnovao je Savez za sport i rekreaciju invalida grada Splita u čijem je Odboru član do 1991. godine.

Kao poznati i aktivni slijepi šahist radio je u kotarskom, a kasnije, kada su kotarevi ukinuti, općinskom i međuopćinskom šahovskom savezu pa je za taj rad nagrađen Srebrnom plaketom Šahovskog saveza Republike Hrvatske.

Posebno je ponosan na Međunarodnu suradnju Udruge.

Kroz 66 godina aktivnog rada u Udruzi obnaša funkcije delegata na kongresima i skupštinama HSS-a, voditelja secija, povjerenstava, bio je u više mandata dopredsjednik i jedan mandat predsjednik Udruge, kao i 11 puta član skupštine Udruge.

Uvijek naglašava da su slijepi jednaki ostalima, samo imaju malo drugačije potrebe. Danas još uvijek aktivno radi, član je skupštine Udruge, vodi Šahovsku sekciju i predsjednik je Stegovnog povjerenstva.

Sav rad u Savezu slijepih Hrvatske i Udruge slijepih u Splitu nije ostao neprimijećen pa je tako dobio odlikovanje predsjedništva Jugoslavije Orden Republike s brončanim vijencem, Povelju Saveza za sport i rekreaciju invalida Jugoslavije, Plaketu Veljko Vlahović i Srebrnu plaketu Šahovskog saveza Hrvatske (2012.) te mnogim drugim nagradama.