2020. – Marijan Medica, Bjelovar

Rođen je 3. 12. 1949. u Gornjem Kosinju u Lici. U najranijem djetinjstvu seli u Bjelovar gdje je pohađao osnovnu školu. Na kraju osnovne škole, 1964. godine, nastradao je od eksplozivne naprave zaostale iz Drugog svjetskog rata pri čemu je izgubio vid. Nakon višemjesečnog liječenja u Zagrebu, školovanje je nastavio u Birotehničkoj školi za slijepe „Vinko Bek“, smjer „telefonist“.

Odmah po završetku srednje škole 1967. godine zaposlio se u Skupštini općine Bjelovar na radnom mjestu telefonista gdje ostaje cijeli svoj radni vijek do 2002. godine kada odlazi u mirovinu. U kolektivu je bio među omiljenim djelatnicima te je upravo na njihovu inicijativu dobio Petomajsku brončanu plaketu grada Bjelovara.

Godine 1964. postao je član Udruge slijepih Bjelovar, a već 1966. godine postaje aktivan član Udruge i odmah sljedeće godine ulazi u predsjedništvo Udruge slijepih Bjelovar. Nedugo zatim postao je dopredsjednik i ubrzo zatim predsjednik Udruge slijepih Bjelovar, 1969. godine.

Kao član oduvijek je bio vrlo aktivan i zauzimao se za slijepe osobe na svim područjima, a poseban naglasak stavljao je na socijalne probleme članova, socijalizaciju te zapošljavanje slijepih tako da s ponosom možemo istaknuti da je za njegova mandata zaposleno 12 slijepih osoba. Danas Udruga nema niti jednog nezaposlenog člana. Osim toga, organizirao je izlete, susrete udruga i razna sportska druženja.

Za vrijeme njegova mandata među prvima u Hrvatskoj Udruga slijepih Bjelovar ostvarila je pravo na tiflotehnička pomagala koja su članovima uvelike olakšala i uljepšala svakodnevni život.

Bio je vrlo aktivan i na sportskom području te se bavio s više vrsta sportova kao što su goalball, kuglanje, atletika, pikado i plivanje. Posebno bismo istaknuli pikado jer je bio među prvim slijepim osobama koje su počele igrati na videćem pikadu i poslije na pikadu sa zvučnom jedinicom, što su popratili i mediji, te je, između ostalog, nastupio u televizijskoj emisiji „Živa istina“. S klubom SKS Bilogora Bjelovar, osnovanim 2017. godine, igrao je u drugoj ligi te su osvojili prvo mjesto i automatski prešli u prvu nacionalnu ligu gdje je klub i danas. Njegov najveći uspjeh na državnim prvenstvima pojedinačno je treće mjesto i dva puta ulazak u polufinale natjecanja.

Kao mladi atletičar osvojio je 8. mjesto na državnom prvenstvu Hrvatske nakon čega je ušao u reprezentaciju Hrvatske s kojom nastupa u Zenici 1971. godine na državnom prvenstvu Jugoslavije, a kao plivač sudjeluje na državnim natjecanjima kao civilna žrtva rata. Bavljenjem mnogobrojnim sportovima, osim ljubavi prema sportu, želio je također promovirati i sport za osobe s invaliditetom i svojim primjerom pokazati kako je sve moguće. Vjerujemo da je u tome i uspio.

Budući da svira harmoniku, na njegov je prijedlog osnovana i muzička sekcija za članove Udruge, kojom su zabavljali članstvo na raznim događanjima.

U njegovim mandatima prostorije Udruge selile su se više puta jer su prostori bili neadekvatni i naposljetku su se izborili za vlastiti prostor koji je danas u posjedu Udruge. Prostor služi za druženja što članovima „život“ znači.

Uz ukupna zaduženja i aktivnosti u Udruzi, 1969. godine počinje njegov aktivan rad i na nivou Hrvatske gdje postaje zastupnik u Skupštini Hrvatskog saveza slijepih. I danas je član Upravnog odbora Hrvatskog saveza slijepih u drugom mandatu. Također je član Izvršnog odbora i zastupnik u Skupštini krovne Udruge invalida Bjelovar, čiji je član i Udruga slijepih Bjelovar.

Za svoj dugogodišnji uspješni rad primio je mnogobrojna priznanja od kojih bismo istaknuli:
1. Medalju rada za zasluge u radu Udruge koju dodjeljuje predsjednik SFRJ
2. Priznanje Udruge slijepih Bjelovar 2009. godine za dugogodišnji rad
3. Plaketu za dugogodišnji rad i pomoć Udruzi slijepih Bjelovar 2019. godine
4. Plaketu za dugogodišnji uspješan rad Udruge slijepih Bjelovar 1984. godine
5. Plaketu Hrvatskog saveza slijepih 1976. godine
6. Plaketu saveza slijepih Hrvatske u dva navrata
7. Brončanu petomajsku plaketu grada Bjelovara
8. Srebrnu plaketu civilnih žrtava rata
9. Zahvalnicu povodom 60 godina rada i postojanja Udruge za dugogodišnji rad i pomoć Udruzi 2014. godine.

Njegova je misija oduvijek bila da promicanjem i provedbom jednakih mogućnosti pridonese afirmaciji slijepih osoba kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tako i u Republici Hrvatskoj i tu je uvijek davao, i davat će i u budućnosti, svoj maksimalan doprinos.