Program Inovativnog zapošljavanja

Program inovativnog zapošljavanja financira Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a obuhvaća različite aktivnosti vezane uz izradu specijaliziranih roba i nadogradnju usluga u području asistivnih tehnologija za slijepe (različiti oblici taktilnih tiskanih izdanja za osobe s oštećenjem vida).

Ciljevi programa:

1. Nabava i ugradnja novih tehnologija i opreme u svrhu inovativnog zapošljavanja osoba s invaliditetom
  2. Ulaganje u znanja osoba s invaliditetom i ostalih zaposlenika koji pružaju podršku osobama s invaliditetom
  3. Širenje poslovnog prostora i ugradnja opreme i novih tehnologija, u cilju inovativnog zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Programom je predviđeno zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom i dodatno educiranje postojećih djelatnika Saveza za specifična područja rada. Na radnom mjestu stručnog suradnika za asistivne tehnologije zaposlena je osoba s oštećenjem vida, Igor Švarc.

U lipnju 2018. godine u prostorijama Hrvatskog saveza slijepih održana je edukacija o izradi taktilnih crteža i prilagodbi slika za taktilni ispis. Edukaciju su održali voditelji vodeće tvrtke na području izrade i obrade taktilnih crteža „Thinkable“, Jaap Breider i Marjan Sliepenbeek iz Nizozemske. Predstavljeni su i napredni pribori za geometriju i taktilno crtanje te njihov softver „TactileView“ za obradu i prilagodbu slika putem računala. Ovom petodnevnom edukacijom radnici stručne službe upoznati su s osnovama taktilnog crtanja, odnosno korištenja brajice, što je vrlo važno za kvalitetno obrazovanje slijepe djece.

Također, prezentaciju proizvoda i edukaciju za njihovo korištenje održala je predstavnica tvrtke „ViewPlus“ Gaby Herden iz Njemačke. „ViewPlus“ je svjetski poznat proizvođač više modela brajičnih printera koji se od konkurencije razlikuju po tome što paralelno mogu štampati brajicu i crni tisak jer posjeduju dva pogona unutar jednog uređaja. Na edukaciji je pokazano osnovno rukovanje pisačima te njihovo podešavanje za rad, a drugi dan edukacije bio je posvećen kompletu za prilagodbu slika „Iveo“. Uređaj se sastoji od posebne ploče sa senzorima koji omogućavaju osobama s oštećenjem vida dobivanje informacija koje ne mogu biti prikazane taktilnim crtežima.

Djelatnik Saveza Mladen Menićanin završio je u srpnju 2018. godine dvotjednu edukaciju za popravak brajičnih pisaćih mašina u školi Perkins School for the Blind, Boston, SAD.  Edukacija je obuhvatila teorijski i praktični dio servisiranja Perkins brajičnih mašina. Navedenom edukacijom proširili smo broj stručnih osoba koje posjeduju certifikat u navedenom području.

Obavještavamo Vas da od sada u Hrvatskom savezu slijepih možete koristiti uslugu tiskanja na brajicu brošura, raznih dokumenata i drugih publikacija. Uz samu brajicu, moguće je i prilagođavanje slika i crteža koji se mogu tiskati u boji tako da slike i crteži istovremeno mogu upotrebljavati i videće osobe ili osobe s ostatkom vida. Više o ovoj usluzi možete pronaći u priloženom letku (pdf format).

Program sufinancira Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u iznosu od 433.138,66 kuna.

Program se provodi od 26. ožujka 2018. godine i traje 30 mjeseci.