UPUTE ZA SLUČAJ POTRESA U GRADU ZAGREBU

Prenosimo isječak uputa Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

Ponašanje u slučaju potresa

  1. Prije potresa:

– Saznajte što više o potresu i što vam je činiti ako do njega dođe.

– Vježbajte za slučaj potresa.

– Popravite neispravne električne instalacije, plinske i vodovodne cijevi.

– Označite glavnu sklopku za struju te glavni ventil za plin i vodu, a kratkom uputom opišite postupak njihova zatvaranja!

– Držite velike i teške predmete na nižim policama. Dobro pričvrstite visoke, plitke ormare te police, ogledala i okvire slika na zidove.

– Onemogućite gibanje pokretnih dijelova namještaja na kotačićima (TV i kompjutorski stolići i slično) i tehničke opreme (termoakumulacijske peći, klima uređaji i slično).

– Boce, staklo, porculan i druge lako lomljive predmete držite u niskim zatvorenim ormarićima. Brave će spriječiti ispadanje sadržaja iz ormara.

– Pronađite „sigurna“ mjesta u svakoj prostoriji, npr. čvrsti stol ili nosivi zid koji će vam poslužiti kao zaklon od potresa.

– Neka vam nadohvat ruke budu spremna osnovna sredstva za samopomoć i neophodna količina vode i hrane.

  1. Za vrijeme potresa:

– Ostanite unutar građevine, sagnite se i pokrijte. Najbolje je skloniti se ispod stola, stati u kut ili uz nosive zidove. Pokrijte glavu i vrat rukama.

– Maknite se od polica ili od sličnih objekata koji mogu pasti. Ne trčite na izlazna vrata.

– Sačuvajte prisebnost duha i ne paničarite jer je panika pogubna.

– Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova.

– Ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru.

  1. Nakon potresa:

– Kad prestane prvi potres, napustite prostorije na najpogodniji način i uzmite sa sobom najvažnije pripremljene stvari.

– Nikako ne napuštajte građevinu dizalom, upotrebljavajte stepenice (zbog velike mogućnosti od kvara instalacija, rušenja dizala, nestanka struje i sl.).

– Isključite električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnome ventilu.

– Ne zaboravite na humanost i nesebičnost, pomozite stradalima, ali ne pomičite teško povrijeđene.

– Pijte samo zapakiranu vodu i onu koja stigne kao pomoć.

– Postupajte prema uputama sredstava javnog priopćavanja.

– Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć tako da lupate čvrstim predmetom o instalacijske cijevi (vodovodne cijevi i cijevi centralnog grijanja).

– Čuvajte snagu!

Postupci koji prethode evakuaciji

Ostanite mirni i ne širite paniku; provjerite jeste li ozlijeđeni, ako možete, pružite si prvu pomoć; do dolaska spasilačkih timova pomozite ozlijeđenima u svojoj okolini; ako nije potrebno, ne pokušavajte pomicati teško ozlijeđene osobe; ako morate pomicati osobu bez svijesti, najprije joj imobilizirajte vrat, leđa i ozlijeđene udove; očekujte naknadne potrese koji mogu biti dovoljne snage da uzrokuju dodatnu štetu pa je potrebno izbjegavati jako oštećene građevine; ne koristite dizala makar bila u funkciji; provjerite je li došlo do oštećenja plinovoda, vodovoda i kanalizacije te električnih instalacija; otvorite prozore i vrata ako osjetite miris plina; ako osjetite miris plina, ne pokušavajte uključiti struju ili neki električni i elektronski uređaj; ne uključujte plin samostalno, prepustite to ovlaštenim osobama; odmah ugasite požar u svojem domu ili susjedstvu, ne čekajte vatrogasce; ako se nalazite na otvorenome, uputite se prema površinama koje su udaljene od građevina ili drugih objekata kojima prijeti urušavanje; izbjegavajte oštećene građevine, reklamne panoe, dalekovode i slične strukture koje vas mogu ozlijediti; ako napuštate građevinu, uputite se na mjesto koje ste dogovorili sa svojim voditeljem; telefonom se koristite samo u krajnjoj nuždi, oslobodite ceste vozilima hitnih službi; slušajte vijesti samo iz provjerenih izvora, npr. nacionalne televizije i radija te obavijesti lokalne vlasti; ne vjerujte glasinama, ne širite neprovjerene informacije; ako trebate hitnu pomoć, obavijestite spasitelje o svojoj lokaciji i zdravstvenome stanju; u slučaju velikih katastrofa, spasioci neće biti u mogućnosti svima pružiti prvu pomoć; ako se od vas traži te ako ste sposobni, priključite se spasiocima, uvijek slušajte upute ovlaštenih osoba.

Ako ste osoba u starijoj životnoj dobi te ako imate kronične bolesti ili ste osoba s kakvim smetnjama: kontaktirajte osobe s kojima ste se unaprijed dogovorili da će vam doći pomoći; izbjegavajte samostalno kretanje; izbjegavajte davanje osobnih podataka nepoznatim osobama.

Ako imate smetnje kretanja: izbjegavajte samostalno kretanje zbog velike količine otpada na putovima; ne koristite dizala ni ostale fiksne elektronske naprave za kretanje.

Ako imate smetnje sluha ili govora: pošaljite SMS na broj 112, objasnite im svoju situaciju te ih informirajte o lokaciji i ozljedama te zatražite pomoć; komunicirajte uz pomoć svjetiljke, ne koristite svijeću.

Ako imate smetnje vida: pošaljite SMS na broj 112, objasnite im svoju situaciju te ih informirajte o lokaciji i ozljedama te zatražite pomoć; izbjegavajte samostalno kretanje zbog velike količine otpada na putovima, putovi koje vi poznajete možda više ne postoje.

Važniji telefonski brojevi: hitna služba (112), policija (192), vatrogasci (193), hitna pomoć (194).

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane