Edukativni treninzi u okviru projekta DANOVA

Osobe koje se u radu susreću s osobama s oštećenjem vida važni su dionici u procesu pružanja podrške i osiguravanja uvjeta za njihovo punopravno uključivanje u društvo i ostvarenje njihovih potencijala. Međutim, nedostatak znanja i informacija često dovode do stvaranja nepristupačne okoline, formiranja negativnih stavova i predrasuda o mogućnostima i potrebama osoba s oštećenjem vida.

Hrvatski savez slijepih, jedan od 14 međunarodnih partnera na projektu DANOVA – Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u Dunavskoj regiji, do sada je osmislio i proveo4 edukativna treninga na 4 različite lokacije: u Dubrovniku, Podgorici, Sarajevu i Budimpešti.

Prvi u nizu treninga održan je 16. rujna 2022. godine u Zračnoj luci Budimpešta. Riječ je o prvom međunarodnom edukativnom treningu pod nazivom „Osobe s oštećenjem vida u putničkom prometu“ namijenjenog vodećim strukturama partnerskih organizacija, stručnjacima i zaposlenicima prometnih infrastruktura čija je znanja i vještine o načinima stvaranja pristupačnog okruženja za osobe s oštećenjem vida bilo potrebno unaprijediti.

Nakon međunarodnoga, uslijedila su tri lokalna edukativna treninga. Prvi je održan 27. rujna u Zračnoj luci Dubrovnik, a riječ je o edukativnom treningu pod nazivom „Pristup i komunikacija s osobama s oštećenjem vida“ namijenjenog svim stručnjacima, zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik i Lučke uprave Dubrovnik čija je stručna i osobna znanja i vještine u komunikaciji i pristupu osobama s oštećenjem vida bilo potrebno poboljšati. Drugi lokalni edukativni trening održan je sljedećeg dana, 28. rujna, u okviru Aerodroma Crne Gore, za zaposlenike Aerodroma Podgorica i Tivat, a ono vrijedno spomena jest sudjelovanje direktora Aerodroma Podgorica koji je svojim aktivnim uključivanjem pružio najbolji mogući primjer drugima.

Treći edukativni trening održan je 5. listopada na Međunarodnom aerodromu Sarajevo na kojemu je u tijeku nadogradnja terminalne zgrade u kojoj će biti implementirana rješenja i dobre prakse kojima se povećava pristupačnost za osobe oštećena vida.

Svaki od treninga sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela, počevši od upoznavanja s pojmom sljepoće i vrstama oštećenja vida, preko simulacije istih, kroz predrasude i stereotipe do pravilne komunikacije s osobama oštećena vida, pristupa i tehnike videćeg vodiča, s naglaskom na specifične situacije u putničkom prometu, završivši s asistivnom tehnologijom i pomagalima te problemima i preprekama za osobe oštećena vida.

Svaki od treninga iznjedrio je nove spoznaje i saznanja za one koji su na prvoj crti pružanja podrške osobama oštećena vida u putničkom prijevozu i one koji će ta znanja prenositi na druge linije.

Zahvaljujemo na aktivnom sudjelovanju svih dionika i veselimo se skorašnjim zagrebačkim treninzima!

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane