Program pozitivnog djelovanja – zapošljavanje osoba s invaliditetom u Europskom parlamentu

Devetu godinu zaredom Europski parlament pokrenuo je postupak selekcije kroz Program pozitivnog djelovanja kako bi osobama s invaliditetom omogućio rad u ovoj instituciji EU-a. Prilika je to za Parlament da osigura raznolik izvor kandidata i privuče kompetentne sudionike na tržištu rada osoba s invaliditetom.
Postupak se sastoji od utvrđivanja popisa od 20 odgovarajućih kandidata koji se mogu naknadno zaposliti kao ugovorni djelatnici. Iako program Tajništvu ne nalaže nikakvu obvezu zapošljavanja, Parlament godišnje zapošljava do šest uspješnih kandidata u ovom selekcijskom postupku na razdoblje od jedne godine. Ostatak od 20 uspješnih kandidata bit će dodan u skupinu kandidata za ugovorne djelatnike i ostat će na popisu za razdoblje od 18 mjeseci, a zatim ih Uprave Tajništva mogu zaposliti kao ugovorne djelatnike. Postupak je otvoren za pojedince koji nikad prije nisu radili u instituciji EU-a (u svrhu ovog postupka odabira, EU pripravništvo se ne računa kao prethodno radno iskustvo u instituciji EU-a).

Kriterij prihvatljivosti
Prihvatljivi kandidati uključuju one koji:
• imaju invaliditet koji uzrokuje oštećenje koje je jednako ili veće od 20%;
• uživaju puna prava kao građanin države članice EU;
• mogu pokazati minimalnu razinu C1 (‘temeljito poznavanje’) jednog od 24 službena jezika EU-a, među kojima je hrvatski; pokazati minimalnu razinu B2 („zadovoljavajuće znanje”) drugog jezika EU-a na temelju Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike.

Za skupine djelatnika II. (činovnici i tajnici) i III. (pomoćnici):
• stupanj višeg obrazovanja potvrđen diplomom; ili
• stupanj srednjoškolskog obrazovanja potvrđen diplomom koja omogućuje pristup poslije srednjoškolskom obrazovanju i odgovarajuće profesionalno iskustvo od najmanje tri godine;
• ili gdje je to opravdano u interesu službe, stručno osposobljavanje ili profesionalno iskustvo na jednakoj razini.

Za skupinu djelatnika IV. (administratori):
• stupanj obrazovanja koji odgovara diplomom potvrđenom završenom sveučilišnom studiju u trajanju od najmanje tri godine;
• ili gdje je to opravdano u interesu službe, stručno osposobljavanje na jednakoj razini.

Diplome, bez obzira jesu li izdane u državi članici ili u zemlji izvan EU-a, moraju biti priznate od strane službenog tijela države članice EU-a, poput Ministarstva obrazovanja.
Kandidati koji posjeduju diplome izdane u zemlji koja nije članica EU-a moraju dostaviti EU-ekvivalenciju za svoje diplome, kao dio prijave.

Proces odabira
Nakon potvrde prihvatljivosti kandidata, Europski parlament će pozvati kandidate koji se susreću s njima da pristupe računalnim testovima s višestrukim izborom (MCQ) koji se odnose na sljedeća područja: poznavanje EU-a, verbalno zaključivanje, prosuđivanje situacije. Potvrda statusa invaliditeta dogodit će se kasnije u procesu odabira.
Razumna prilagodba za testiranje bit će osigurana podnošenjem liječničke napomene s detaljima osobnih zahtjeva. Napominjemo da samo oni kandidati koji polože te testove mogu biti pozvani na razgovor i eventualno biti angažirani u Europskom parlamentu.
Uspješni kandidati, koji su dosegli prolaznu ocjenu od 50% i osvojili bodove među prvih 20 kandidata, formirat će skupnu listu koju će glavne uprave razmotriti za raspoloživa radna mjesta koja bi eventualno mogla biti pozvana na intervju. Ukoliko kandidat ne može osobno pristupiti razgovoru, isti se može održati videokonferencijom, video pozivom ili telefonom.
Uvrštavanje vašeg imena na popis ili prolaz na selekcijskom testu nije jamstvo da će vam biti ponuđen posao.
Uspješni kandidati, prije dodavanja u skupinu kandidata za ugovorne djelatnike, morat će dostaviti dokaz o svom invaliditetu (liječnička potvrda EP koju treba ispuniti vaš liječnik bit će vam poslana. Osim toga, sve druge popratne potvrde/dokumenti mogu se dodati). Kao preduvjet za zapošljavanje, liječnička služba Europskog parlamenta procijenit će ispunjava li invaliditet posebne kriterije kako bi potvrdila podobnost za program.

Kako se prijaviti?
Prijavite se putem platforme Apply4EP do krajnjeg roka 25. travnja 2023., 17:00 .
Prije ispunjavanja obrasca za prijavu morate pažljivo pročitati Vodič za kandidate koji je dostupan na stranici https://apply4ep.gestmax.eu/81/1/positive-action-programme-2023/en_US?backlink=searchi  te dostaviti relevantne popratne dokumente:
• životopis;
• diplome koje potvrđuju vaš stupanj obrazovanja;
• dokaz o prethodnom radnom iskustvu (ako ga imate);
• vaš izbor službenog jezika EU-a na kojem želite polagati ispit ispunjavanjem obrasca izjave;
• trebate li kakvu razumnu prilagodbu za testiranje, potrebno je to potvrditi klikom na odgovarajući gumb na Apply4EP.

U slučaju da tražite razumnu prilagodbu za fazu testiranja, trebate ispuniti obrazac za razumnu prilagodbu i poslati je e-poštom na PERS-CabmedbruDisability@europarl.europa.eu uz liječničku potvrdu/liječničku obavijest kojom se opravdava zahtjev.
Koristite sljedeći naslov e-pošte “DG PERS 2023 Positive Action Selection/RA Testing Justification Note”. Obavještavamo vas da će razumne prilagodbe za radno okruženje također biti ponuđene zaposlenim kandidatima i da će se o njima voditi računa u kasnijoj fazi.

VODIČ ZA KANDIDATE
Za prijavu morate imati račun na platformi APPLY4EP. Prijave se mogu podnijeti samo putem te platforme.

Izrada računa i ispunjavanje obrasca za prijavu
Možete kreirati samo jedan račun. Kako biste kreirali svoj račun, idite na https://apply4ep.gestmax.eu  i pažljivo pročitajte tamo navedene informacije.
Kliknite na Online prijava. Zatim se možete prijaviti na svoj postojeći Apply4EP račun ili kreirati račun učitavanjem svog životopisa. Ako kreirate novi račun, od vas će se tražiti da ispunite obrazac sa svojim kontakt podacima.
Zatim kliknite Dalje. Odaberite ili, ako je još potrebno, prenesite svoj životopis i ispunite izjave.
Na kraju kliknite Dalje i ispunite sve obvezne dijelove obrasca za prijavu označene zvjezdicom.
Za profesionalno iskustvo, ako ga ima, trebali biste detaljno opisati dužnosti koje ste obavljali. Morate učitati sve relevantne datoteke u jednom dokumentu, po mogućnosti u PDF-u.
Što se tiče jezika, vaš jezik 1 smatra se vašim materinjim jezikom, a vaš jezik 2 smatra se drugim jezikom kojim vladate. Popratni dokument nije obavezan za dokazivanje vašeg znanja jezika.
Za diplome trebate unijeti pojedinosti svoje diplome srednjeg obrazovanja, diplome višeg obrazovanja i/ili sveučilišne diplome. Morate učitati kopiju svake diplome u jednom dokumentu, po mogućnosti u PDF-u. Ako imate diplomu iz zemlje izvan EU-a, uz nju mora biti priložena izjava o istovjetnosti koju je izdalo nadležno tijelo države članice Europske unije.
Napominjemo da se dokumenti u DOC, DOCX, GIF, JPG, TXT, PDF, PNG ili RTF formatu koji potvrđuju profesionalno iskustvo i kvalifikacije mogu prenijeti na APPLY4EP. Nijedan dokument ne smije biti veći od 5 MB.
Redovito provjeravajte svoj APPLY4EP račun. Obavezno ažurirajte svoje registrirane podatke za kontakt, uključujući broj telefona i adresu e-pošte. Službe za zapošljavanje mogu vas pokušati kontaktirati telefonom ili e-poštom. Svoje podatke za kontakt možete ažurirati prijavom na svoj račun kandidata.

Sretno!

 

 

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane