Ljudskopravaški pristup invaliditetu

Ljudskopravaški pristup podrazumijeva pomak s “medicinskog modela”, koji invaliditet definira prvenstveno kao rezultat individualnih oštećenja, na “socijalni model” koji se fokusira na okolišne i društvene prepreke. Također, podrazumijeva integriranje standarda i načela ljudskih prava u sve faze donošenja politika invaliditeta, njihovim dizajniranjem, provedbom, praćenjem i ocjenom. To znači poštivanje i promicanje temeljnih načela ljudskih prava koja uključuju nediskriminaciju, jednake mogućnosti, sudjelovanje, osnaživanje, odgovornost i transparentnost.

8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom najveća je ljudskopravaška mreža u Republici Hrvatskoj, a svoj rad temelji na kvalitetnom provođenju i praćenju primjene Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom uz viziju izgradnje inkluzivnog društva. Konvencija mijenja paradigmu invaliditeta čineći pomak od karitativnog i medicinskog modela invaliditeta prema snažnom promoviranju socijalnog modela i modela ljudskih prava, čime osobe s invaliditetom iz pasivnih primatelja promovira u aktivne nositelje prava.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane