Druga sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH

Dana 12. listopada 2017. održana je druga sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH u Vladi RH na kojoj su sudjelovali predsjednik Vojin Perić ispred Hrvatskog saveza slijepih i Andreja Veljača ispred Koalicije za život u zajednici.

 

Dnevni red sjednice obuhvatio je sljedeće teme:

– imenovanje nove radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku – informiranje

– pilot projekt uvođenja prvog dijagnostičkog centra za djecu s poremećajem iz autističnog spektra u Kliničkom bolničkom centru Osijek

– osiguravanje usluge rane intervencije za djecu s poremećajem iz autističnog spektra i drugu djecu s teškoćama u razvoju

– izmjene i dopune propisa na prijedlog pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak i saborske zastupnice Ljubice Lukačić

– pročitan je sastav radne skupine za izradu nacrta prijedloga Zakona o inkluzivnom dodatku u koju su uključeni Vojin Perić i Andreja Veljača, te predstavnici resornih Ministarstava.

 

Zaključeno je sljedeće:

neophodno je jasno definirati tko je osoba s invaliditetom sukladno metodologiji vještačenja, vodeći računa o usklađenosti s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom UN-a, a posebno tko su osobe s teškim invaliditetom (s obzirom na mogućnost ostvarivanja prava u sustavu socijalne skrbi, primjerice prava na osobnu invalidninu).

Potrebno je objediniti oba mjerna instrumenta – stupanj tjelesnog oštećenja i stupanj funkcionalnih sposobnosti – što će zahtijevati izmjenu definicije invaliditeta u Zakonu o socijalnoj skrbi.

Zadržati individualni pristup u vještačenju po socijalnom modelu, odnosno modelu socijalne uključenosti sukladno Konvenciji, a ne medicinskom modelu utemeljenom isključivo na dijagnozi osobe koja se vještači, a bez procjene preostalih funkcionalnih sposobnosti i potrebnog stupnja podrške.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane