U okviru Razvojne suradnje u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom 8. Centar znanja za društveni razvoj koji čine 13 nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, tijekom svibnja i lipnja 2023. provodio je  zajedničku kampanju „Inkluzija je ljudsko pravo“, uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Kampanja se provodila s ciljem donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku i uspostave cjelovitog inkluzivnog pristupa izjednačavanju mogućnosti osoba s invaliditetom s osobama bez invaliditeta.

Inkluzivni dodatak je novčana naknada namijenjena osobama s invaliditetom u svrhu pokrića povećanih troškova života uzrokovanih invaliditetom i prevladavanja različitih prepreka koje sprječavaju njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta bez obzira na vrstu, stupanj i uzrok invaliditeta.

Inkluzija je sveobuhvatan pojam koji kreira opće razumijevanje i pomaže organizacijama i ljudima koji su u njih uključeni da je razumiju i prakticiraju na način kojim se poboljšava učinkovitost i ubrzava rezultate.

8. Centar znanja za društveni razvoj u okviru Kampanje „Inkluzija je ljudsko pravo“ održao je 01. lipnja 2023. godine, u kazalištu „Vidra“ u Zagrebu, Okrugli stol pod nazivom „Inkluzija u sustavu odgoja i obrazovanja – izazovi i mogućnosti“ .

Cilj Okruglog stola bio je senzibilizirati i informirati dionike o inkluziji u odgojno-obrazovnom sustavu RH, posebice o važnosti inicijalnog obrazovanja odgajatelja, učitelja i nastavnika kao temelja inkluzivnog obrazovnog sustava, izazovima socijalne inkluzije, te o izazovima i preprekama inkluzivnog obrazovanja.

Okrugli stol je otvorio Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih istaknuvši da se inkluzija uvlači u sve pore društva, a odgoj i obrazovanje su temelji inkluzije te priprema za  sudjelovanje u uključivanje u društvo. Inkluzija uklanja još uvijek prisutni stav sažaljenja prema osobama s invaliditetom koje ne treba podcjenjivati, ali niti precjenjivati. Veliku ulogu imaju i mediji koji osobe s invaliditetom ne smiju prikazivati kroz prizmu patetike.

Video Kampanje „Inkluzija u sustavu odgoja i obrazovanja“ možete pogledati na sljedećoj poveznici:

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane