Sudjelovanje na sastanku EBU Komisije za veze s EU 2017.

Na redovitom godišnjem sastanku EBU Komisije za veze s EU koji se održao od 15. do 17. rujna 2017. u Tallinu, Estonija, prisustvovali su Vojin Perić kao predstavnik Hrvatskog saveza slijepih i Ana Vrbanić kao asistentica i prevoditeljica. Na sastanku su bili prisutni predstavnici 22 zemlje članice Europske unije slijepih.

Sastanak je otvorio predsjednik Komisije Rodolfo Cattani predstavljanjem Izvješća Komisije, nakon čega je slijedio pregled prošlogodišnjih akcija i izrađenih EBU zagovaračkih dokumenata. Naglasak je bio na transpoziciji i primjeni EU direktive i pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija u tijelima javne uprave; zatim na aktivnostima lobiranja u okviru aktualnih kampanja: Europski zakon o pristupačnosti, Kampanja za tihe aute (zastupanje obaveznog zvučnog signala do 40 km/h bez mogućnosti isključenja), Revizija AVMS directive (audiovizualni medija servisi), Kampanja za pristupačne liftove EN 81-70 (zastupanje pozicije protiv smanjena kontrasta na gumbima u liftovima).

Održana je posebna sesija o procesu ratifikacije Sporazuma iz Marakeša s gostujućim stručnjakom za kampanje EBU David Hammersteinom, u kojoj je pojašnjena pozicija EBU i potreba zagovaranja na nacionalnoj razini unutar svake zemlje članice EU, da bi se spriječio pritisak industrije i izdavača na uvođenje ekonomske naknade za izdavanje pristupačnih knjiga.

Nadalje, voditelj projekata EBU ureda Romain Ferretti predstavio je sljedeće programsko razdoblje i planirane aktivnosti od 2018. do 2021., koje financira Europska komisija u okviru programa Rights Equality and Citizenship (REC), te je predstavio aktualne projekte EBU.

Ana Pelaez Narvaez, potpredsjedica European Disability Foruma, predstavila je Strateški plan EDF-a za razdoblje od 2017. do 2021. te obnovljenu Madridsku deklaraciju EDF usvojenu na Generalnoj skupštini održanoj u svibnju 2017., naslova „Inkluzivna i pristupačna Europa kakvu želimo“.

Rodolfo Cattani pročitao je dokument Europski stup socijalnih prava koji taksativno nabraja područja i prava unutar socijalne skrbi i zaštite na razini EU, a direktno spominje osobe s invaliditetom u samo jednoj točki.

O upotrebi neregistriranih lijekova u oftalmologiji, kao ranije predviđenoj točki dnevnog reda, nije se razgovaralo zbog neplaniranog odsustva stručnjaka, no Ana Pelaez Narvaez predložila je novu točku unutar koje je predstavila inicijativu Španjolskog saveza slijepih ONCE o bilateralnom sporazumu između članica EBU vezano uz aktivnosti studenata u Erasmus programima mobilnosti.

Sastanak je zaključen prijedlogom mjesta održavanja sljedećeg sastanka EBU – Beč, Austrija, budući da će u sljeećem razdoblju Austrija preuzeti polugodišnje predsjedavanje Europskom unijom. Daljnji prijedlozi za mjesto održavanja dobrodošli su do završetka kalendarske godine, te će ubrzo slijediti konačna odluka o mjestu i datumu održavanja sljedećeg sastanka.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane