2005. – Mirko Vrlazić, Slavonski Brod

Mirko Vrlazić rođen je 1941. godine u selu Zbjeg, Brodsko-posavska županija.

Dugogodišnji je aktivist Hrvatskog saveza slijepih (HSS). Već od 1956. godine kada je oslijepio, kao žrtva ostataka eksploziva iz Drugog svjetskog rata, njegov život okrenut je rješavanju problema slijepih polazeći pritom od načela da su slijepi najpozvaniji da pomažu slijepima.

Takav životni moto rezultirao je njegovim aktivnim sudjelovanjem u tijelima kako Udruge slijepih Brodsko-posavske županije, tako i u HSS-u.

Obnašao je najviše funkcije u organizacijama slijepih. Bio je predsjednik HSS-a od 1984. do 1986. godine i član njegova Izvršnog odbora u nekoliko mandata, član predsjedništva Saveza slijepih Jugoslavije, predsjednik Udruge u više mandata i njezin dugogodišnji tajnik.

Značajni su rezultati njegova rada ostvareni na području zapošljavanja slijepih, socijalnog zbrinjavanja, uspostavljanja kvalitetne suradnje s institucijama nadležnim za problematiku slijepih.

Uspješno rješava kupnju, adaptaciju i dogradnju poslovnog prostora u kojemu Udruga i sada djeluje.

Osim angažiranosti na vođenju Udruge i organizaciji njezina djelovanja, vrlo je aktivan i u mnogim njezinim aktivnostima. Primjerice u šahu, atletici, goallbalu, kuglanju, pikadu, radioamaterizmu te u glazbenoj i dramskoj sekciji itd.

Za svoj rad, koji su prepoznali slijepi, ali i drugi u našoj zajednici, Mirko Vrlazić dobio je brojna priznanja od kojih ističemo Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom 1979. godine, Plaketu saveza organizacija invalida Hrvatske, Nagradu oslobođenja Slavonskog Broda, Zlatnu kovanicu županije Brodsko-posavske, Plaketu Hrvatskog saveza slijepih te mnoga druga priznanja raznih udruga slijepih s područja Slavonije. Logičan je slijed da je dobio i nagradu „16. lipanj“ iz kuće kojoj je dugi niz godina svojim radom svesrdno pripadao i kojoj je pomagao da ostvari status jedne od najaktivnijih i najodgovornijih udruga osoba s invaliditetom.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane