2006. – Anđelka Brlek, Čakovec

Anđelka Brlek veći je dio svojeg života radila na promicanju dobrobiti slijepih osoba.

Godine 1951. postaje prva predsjednica Udruge slijepih Čakovec, a tu je dužnost obnašala punih 28 godina. Zaslužna je i za organiziranje podružnica slijepih u Varaždinu, Ivancu, Ludbregu, Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima. Dvanaest je godina bila članica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza slijepih.

Prva je žena kojoj je dodijeljena Nagrada „16. lipnja“ – najviše priznanje Hrvatskog saveza slijepih za životno djelo.

Tijekom svojeg životnog djelovanja inzistirala je na školovanju i zapošljavanju slijepih osoba. Smatrala je da je zaposlenje jedni način da slijepa osoba živi dostojno svoj život. Stoga je dosljedno i bez kompromisa nastojala pomoći što većem broju mladih ljudi da dobiju „kruh u ruke“. Te je iste mlade ljude uobičavala zvati „svojom djecom“.

Kroz njezino djelovanje u Udruzi u Čakovcu zaposleno je i stambeno zbrinuto čak dvadeset devet slijepih osoba s područja naše županije.

Neprocjenjiv je i njezin doprinos u brizi za „starije“ slijepe osobe koje je, uz pomoć stručnih suradnika, upućivala na rehabilitaciju ili im pomagala u materijalnom smislu.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane