2006. – Jadranka Kosor, Zagreb

Rođena je 1. srpnja 1953. u Pakracu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Profesionalnu karijeru posvetila je novinarstvu, od 1972. bila je dopisnica Večernjeg lista i Radio Zagreba. Od 1991. do 1995. na Hrvatskom radiju vodila je emisije za prognanike, izbjeglice i stradalnike iz Domovinskog rata.

Političku karijeru ostvaruje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, 1995. postala je potpredsjednica te stranke, a te je godine izabrana i u Hrvatski sabor, gdje je do 2000. obnašala i dužnost potpredsjednice Sabora.

U Sabor je ponovno ušla 2000. godine, a dvije godine kasnije izabrana je za zamjenicu predsjednika HDZ-a na VII. Općem saboru HDZ-a. Od 2003. bila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Objavila je četiri knjige (dvije o Domovinskom ratu, dvije poezije).

Dobitnica je nagrade Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva, nagrade Europske zajednice za humanitarni rad, nagrade Europski krug Hrvatskog europskog doma, nagrade za životno djelo „Ivan Šibl“ HRT-a, počasno članstvo u Udruzi roditelja poginulih branitelja, a i počasna je dopredsjednica Udruge gluhoslijepih „Dodir“. Od 2007. počasna je predsjednica HVIDR-e.

Nagradu „16. lipanj” Izvršni odbor Hrvatskog saveza slijepih dodijelio joj je imajući u vidu doprinos koji je ona svojim predanim angažmanom dala boljitku slijepih u Hrvatskoj, posebice na polju njihova zapošljavanja i obrazovanja. Kao najznačajnije navodimo projekte osnivanja i rada tvrtke „Zapos“ d. o. o. te tiskanja Hrvatskog pravopisa i udžbenika za osnovnu školu na brajici, odnosno dodjele ove i ovakve udžbeničke literature slijepim učenicima na korištenje. Isto tako, kao oporbena zastupnica u Hrvatskom saboru od 2000. do 2003. snažno se zalagala za rješavanje pitanja doplatka za slijepe u Hrvatskoj na primjeren način. Slijepe je počastila i time što je kao ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti 2004. svečano otvorila dograđen i uređen Edukacijsko-rehabilitacijski kamp slijepih u Premanturi.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane