2011. – Zlatko Kuftić, Pula

Ljudi kažu da se za jednu sekundu može dogoditi nešto što se ne događa u sto godina. Kako inače govoriti o jednom proljetnom danu 1963. godine, kada je mali desetogodišnji dječak u bezazlenoj igri pao u kreč i povrijedio oči. Nije pomoglo liječenje i kirurška intervencija. Nažalost, ostao je slijep.

I tada počinje ona uporna borba pripreme za život. Da život ne bude samo puka egzistencija, već i sadržajem društveno koristan, jer se samo na taj način lakše podnose sve osobne poteškoće.

Godine 1965. odlazi u Zagreb, gdje završava osnovno školovanje za slijepe. Nakon toga odlazi u Osijek gdje završava školu za telefonista. I tako, nakon niza neuspjeha u liječenju, dolazi jedna velika radna pobjeda, koja mu donosi osjećaj sigurnosti i samostalnosti.

Nakon prvog zaposlenja 1971. godine, zapošljava se u HZMOR-u, Podružnica Pula, i HZZO-u, Područni ured Pazin – Ispostava Pula, gdje je radio do umirovljenja, do kraja 2007. godine. U radnoj su ga sredini brzo zapazili po predanom radu pa su ga birali na razne funkcije.

Posebno je zapažen njegov korektan i staložen odnos prema ljudima s kojima surađuje, a zbog toga ga cijene i poštuju u mnogim institucijama Istarske županije, pa i šire.

Već 1980. godine postaje delegat u Skupštini Udruge slijepih i tako započinje rad za bolje sutra slijepog čovjeka. Kasnije je biran u Izvršni odbor, pa na mjesto predsjednika Udruge, tajnika – volontera, a bio je i tajnik-volonter Sportske udruge slijepih „UČKA“ Pula.

Danas je Zlatko Kuftić predsjednik Udruge slijepih Istarske županije, član Skupštine i Izvršnog odbora Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu, a nalazimo ga i kao najaktivnijeg sudionika u svim manifestacijama u USIZ-u Pula. Direktor je poduzeća „Luč“ d. o. o. koji je osnovala Udruga slijepih Istarske županije – Pula, radi sufinanciranja programa i rada Udruge slijepih koja je prisiljena na ovaj način rješavati specifične potrebe naših članova. Od 2003. godine voditelj je Edukacijsko-rehabilitacijskog centra slijepih Istre – Cukrići, Centra posebnog karaktera, danas izletišta, a u budućnosti Centra za slijepe i ostale kategorije osoba s invaliditetom. Prisutan je u gotovo svakoj akciji Udruge, beskompromisno se bori za ostvarenje svojih ideja i planova, a sve u cilju poboljšanja položaja osoba oštećenog vida, pogotovo u ovim teškim uvjetima. Za vrijeme Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj neki su slijepi, izbjegli i prognani, našli svoj novi dom u Istarskoj županiji, a Zlatko im je odmah priskočio u pomoć uključivši ih u aktivnosti Udruge i pomažući im skromnim financijskim sredstvima.

Svojim primjerom potiče druge na nesebičan i aktivan rad u Udruzi slijepih Istarske županije. Slične je kvalitete pokazao i u radu u Skupštini i Izvršnom odboru Hrvatskog saveza slijepih  gdje je izabran u više navrata za člana. Dva je puta bio predsjednik Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, a sada je član Upravnog odbora i Skupštinski zastupnik. Već 30 godina aktivno radi u Udruzi slijepih Istarske županije, te je za takav i toliki rad u Udruzi slijepih dobio mnoga priznanja.

Kada je u pitanju djelovanje i rad Udruge, tu je Zlatko beskompromisan, rijetko traži pomoć od drugih i sam ulijeće u bitke. Tada se zapravo u njemu bude asocijacije, osjećaji bukte žarom pravičnosti, a riječi lete, pogađaju, ponekad i surovo, onoga kome su upućene.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane