2012. – Vicko Sviličić, Split

Rođen je 1942. u Podšpilju na otoku Visu. Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu odlazi u Split gdje završava srednju ekonomsku školu.

Već u toj srednjoškolskoj dobi pokazuje interes za društveni angažman. Više puta sudjeluje na radnim akcijama gdje je dva puta proglašen udarnikom. Bavi se amaterskom fotografijom i učlanjuje u Foto klub „Marjan“ te sa svojim fotografijama sudjeluje na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 1962. zaslužuje priznanje Komiteta narodne omladine Hrvatske koji mu dodjeljuje nagradu za fotografiju „Trojica“. Iste godine osvaja treću nagradu na IX. izložbi Foto kluba „Split“.

Aktivira se i u Planinarskom društvu „Mosor“ u kojemu je član Izvršnog odbora i voditelj foto-sekcije.

Po završetku srednje škole, zbog naglog gubitka vida te višegodišnjeg neuspješnog liječenja na Očnoj klinici u Sarajevu, 1969. godine učlanjuje se u Međuopćinsku organizacije slijepih Split.

Cijeli svoj radni vijek proveo je u RO „Dalma“ radeći kao telefonist; ondje je svojim pristupom poslu stekao ugled uzornog radnika pa je više puta biran i u Radnički savjet i Odbor sindikata tvrtke. Čak štoviše, 1983. proglašen je „Radnikom godine“ uz što je dobio i godišnju nagradu.

Učlanjenjem u Organizaciju slijepih svoju društvenu angažiranost Vicko Sviličić usmjerava na dobrobit slijepih svojega područja.

U Izvršni odbor sadašnje Udruge slijepih Splitsko-dalmatinske županije prvi je put izabran 1971. godine, a ovaj izbor potvrđivan je u još nekoliko mandata sve do aktualnog izbornog ciklusa kada, treći mandat zaredom,  obnaša i dužnost predsjednika Udruge.

Sve to vrijeme djeluje u korist članstva u području školovanja, zapošljavanja, opskrbe tiflo-pomagalima te kulturnog, sportskog i općenito društvenog života slijepih.

Od posebnih najznačajnijih projekata i programa u čijem je osmišljavanju i provođenju sudjelovao ovdje spominjemo: osnivanje sportskog Kluba slijepih Split u kojemu je obnašao dužnost predsjednika, a potom i tajnika; osnivanje i djelovanje trgovačkog društva „Pogled“ d. o. o. čiji je utemeljitelj Udruga; prvog Kluba slijepih darovatelja krvi u Hrvatskoj čiji je predsjednik od osnivanja 1993. godine; usvajanje programa izrade staklenih očnih proteza u okviru Udruge; dobrotvornu akciju iz 1996. s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu elektro-dijagnostičkog aparata „Primus“ za Očnu kliniku KBC-a Split, što vrednuje Društvo „Oculi International“ i sama bolnica, dodijelivši gospodinu Sviličiću posebna priznanja; projekt „Dotakni i vidi” u okviru kojeg su tiskane taktilne razglednice crteža Ivana Meštrovića te tlocrta Dioklecijanove palače i užeg centra Splita; sportske susrete slijepih Dalmacije „DIS“. U vrijeme Domovinskog rata sudjeluje u akciji Udruge kojom ona pomaže slijepim prognanicima i izbjeglicama. Ovaj niz mogao bi se nastaviti s mnogim drugim uspjesima Udruge u kojoj je svoj nemjerljiv doprinos dao Vicko Sviličić.

Kroz dugi niz godina obnašao je brojne dužnosti u Udruzi ili zastupajući Udrugu u vanjskim programskim ili općim organizacijama, kao i u krovnoj organizaciji – Hrvatskom savezu slijepih u kojemu je sada na mjestu potpredsjednika Saveza. Od jeseni 2011. godine savjetnik je župana svoje Županije za pitanja osoba s invaliditetom.

Uvijek aktivan kao član svih sportskih sekcija, i šahovske sekcije kao amater, iskušava svoje domete u sportovima kojima se bave slijepi.

Za svoj dugogodišnji uspješni rad primio je, uz spomenuto, i mnogobrojna priznanja od kojih ističemo:

–   Plakete Hrvatskog saveza slijepih 1976. i 1996. godine

–   Plaketu i povelju Saveza za sport i rekreaciju invalida grada Splita 1979. godine

–   Plaketu Udruge slijepih Splitsko-dalmatinske županije 1981., 2001. te Zlatnu plaketu 2011. g.

–   Priznanja Gradskog društva Crvenog križa grada Splita i Kaštela

–   1982. Orden rada sa srebrnim zracima koji je dodijelilo Predsjedništvo SFRJ

–   1989. Plaketa „Veljko Vlahović“ koju je dodijelila Republička konferencija za zaštitu i rehabilitaciju invalida.

Očito je da je Vicko Sviličić tijekom svojeg dugogodišnjeg aktivizma ostvario i pripomogao ostvarenju izuzetnih rezultata na području poboljšanja kvalitete življenja slijepih osoba i kao takav dobitnik Nagrade „16. lipanj“ pridonosi i njezinu značaju kao najvišem priznanju nacionalne organizacije slijepih Republike Hrvatske.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane