EU projekt DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u dunavskoj regiji DTP3-543-1.2

Interreg DANOVA je projekt transnacionalne suradnje Europske unije kojem je glavni cilj poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike.

“DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u dunavskoj regiji” projekt je Europske unije kojeg sufinancira Program transnacionalne suradnje Dunav (Danube Transnational Programme ili DTP), jedan od financijskih instrumenata Europske teritorijalne suradnje poznatiji pod nazivom Interreg.

Glavni cilj

Glavni je cilj projekta DANOVA poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike. Cilj se planira postići razvojem novih usluga te kompetencija osoblja direktno uključenog u rad s putnicima koje bi slijepim i slabovidnim osobama omogućile potpuni pristup svim prijevoznim infrastrukturama, informacijama i uslugama.

Preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba u Europi ne može putovati samostalno jer više od 96 %  sustava prijevoza, posebice u dunavskoj regiji, još uvijek nije potpuno pristupačno osobama oštećena vida. Mnogim slijepim i slabovidnim putnicima vrlo je teško, a u nekim slučajevima čak i nemoguće, služiti se uobičajenim prijevoznim sustavima poput zračnog, željezničkog ili javnog prijevoza.
Razlozi su tome različiti: slijepi i slabovidni putnici nemaju jednak pristup ažurnim vizualnim ili pisanim informacijama o prijevozu; službeno osoblje često ne zna kako pravilno pristupiti i podržati slijepe i slabovidne putnike; nedostaje pristupačne prijevozne infrastrukture; postoje razlike u nacionalnom zakonodavstvu vezano za osiguranje pristupačnosti između država i sl. U cijeloj dunavskoj regiji, organizacije koje rade i predstavljaju slijepe i slabovidne osobe suočavaju se s povećanim zahtjevima za uspostavljanjem novih usluga koje će učiniti infrastrukturu prijevoznih sustava pristupačnima i inkluzivnima.

Cilj projekta DANOVA je ispuniti te potrebe izradom nekoliko konkretnih i opipljivih ishoda kroz integrativni i transnacionalni pristup:

• istraživanjem najboljih rješenja na međunarodnoj razini koja se mogu prenijeti na dunavsku regiju;
  • sastavljanjem Kapitalizacijske strategije koja će podržati donositelje odluka u učinkovitom prenošenju prepoznatih rješenja;
  • uključivanjem interesnih grupa u proces izrade novog transnacionalnog koncepta prijevoznog sustava koji je u potpunosti pristupačan slijepim i slabovidnim putnicima u dunavskoj regiji;
  • educiranjem osoblja o tome kako pravilno koristiti nove usluge, te kako pravilno pomoći i komunicirati sa slijepim i slabovidnim putnicima.

Partnerstvo

U konzorcij od 14 partnera koji predvodi Zračna luka Dubrovnik (Hrvatska) podjednako su uključeni sudionici koji predstavljaju zračne i pomorske luke, istraživačke institucije, lokalne vlasti i udruge osoba s oštećenjem vida:

• Zračna luka Dubrovnik (vodeći partner);
  • Zračna luka Bratislava (Airport Bratislava);
  • Zračna luka Budimpešta (Budapest Airport);
  • Centar za prijevoz Budimpešta (Centre for Budapest Transport);
  • Sveučilište u Mariboru (University of Maribor);
  • Bugarska udruga za prijenos tehnologije i inovacija (Bulgarian Association for Transfer and Technology Innovation);
  • Hrvatski savez slijepih (Croatian Blind Union);
  • Austrijski savez slijepih i slabovidnih (Austrian Federation of the Blind and Partially Sighted);
  • Lučka uprava Dubrovnik (Dubrovnik Port Authority);
  • Općina Maribor (Municipality of Maribor);
  • Zračne luke Crne Gore (Airports of Montenegro);
  • Luka Kotor (Port of Kotor);
  • Međunarodna zračna luka Sarajevo (Sarajevo International Airport);
  • Udruga slijepih Moldavije (Moldova Association of the Blind).

Projekt također uključuje 4 pridružena partnera, a to su:

• Slovački savez slijepih i slabovidnih (Slovak Blind and Partially Sighted Union);
  • Zračna luka Ljubljana (Ljubljana Airport);
  • Civilna zračna uprava Republike Moldavije (Civil Aviation Authority of the Republic of Moldova);
  • DEX Centar za inovacije (DEX Innovation Centre).

Detalji

• Broj projekta: DTP3-543-1.2
  • Trajanje projekta: 1. srpnja 2020. – 31. prosinca 2022.

Budžet

• Ukupni budžet: 2.192.546,66 EUR
  • Doprinos ERDF: 1.739.970,00 EUR
  • Doprinos IPA II: 362.130,00 EUR
  • Doprinos ENI-MD: 90.446,66 EUR

Vanjske poveznice:

Za više informacija o projektu, posjetite službene stranice na sljedećim poveznicama: DTP, Facebook, Instagram.

Prilozi za preuzimanje:

DANOVA službeni letak