Povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, 15. listopada 2020. godine održana je početna konferencija EU projekta Interreg DANOVA.

15. listopada 2020., Hrvatski savez slijepih predstavio je EU projekt DANOVA: Inovativne usluge prijevoza za slijepe i slabovidne putnike u dunavskoj regiji. Riječ je o projektu transnacionalne suradnje kojeg sufinancira Danube Transnational Programme (DTP), poznatiji pod nazivom Interreg Dunav.

Na početku konferencije, sve prisutne pozdravio je predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić koji se ukratko osvrnuo na pomake, ali i izazove vezane uz položaj slijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Pozdravnim govorima pridružile su se gđa Marija Pletikosa, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, te Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Izvršna direktorica Andreja Veljača zahvalila je svima na dolasku, te uz Lovorku Horvačić, socijalnu radnicu, predstavila aktivnosti Hrvatskog saveza slijepih, a zatim prepustila riječ Mladeni Funtek, edukacijskoj rehabilitatorici koja je voditelj projekta DANOVA u ime Hrvatskog saveza slijepih.

Glavni je cilj projekta DANOVA poboljšati pristupačnost zračnih i pomorskih luka, te autobusnih i željezničkih stanica za slijepe i slabovidne putnike. U konzorcij od 14 projektnih i 4 pridružena partnera iz devet različitih zemalja, koji predvodi Zračna luka Dubrovnik kao vodeći partner, podjednako su uključeni predstavnici zračnih i pomorskih luka, istraživačkih institucija, poduzeća te malih i srednjih poduzeća, lokalnih vlasti i udruga osoba s oštećenjem vida, uključujući i Hrvatski savez slijepih.

„Preko 30 milijuna slijepih i slabovidnih osoba u Europi ne može samostalno putovati s obzirom da više od 96 % prijevoznih sustava, posebice u dunavskoj regiji, još uvijek nije u potpunosti pristupačno osobama oštećena vida. Mnogim je slijepim i slabovidnim putnicima vrlo teško, a u nekim slučajevima čak i nemoguće, služiti se uobičajenim prijevoznim sustavima poput zračnog, željezničkog ili javnog prijevoza. Sretni smo što kao projektni partneri, možemo pružiti stručne savjete o tome kako poboljšati pristupačnost za slijepe i slabovidne osobe, te sudjelovati u educiranju osoblja koje dolazi u izravan kontakt s putnicima”, rekla je Izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih, Andreja Veljača.

Cilj se planira postići projektnim aktivnostima svrstanim u tri radna paketa:

1. procjena trenutačne razine pristupačnosti i prepoznavanje najboljih primjera,
  2. otvaranje poziva za inovatore u području novih tehnoloških rješenja i usluga koje će poboljšati pristupačnost za slijepe i slabovidne,
  3. implementacija najboljih rješenja i primjera dobre prakse prepoznatih kroz prvi i drugi radni paket, te procjena njihove učinkovitosti i prenosivosti na ostale države dunavske regije.

„Provedbom projekta DANOVA očekuje se da će nove usluge i rješenja pristupačnosti za slijepe i slabovidne putnike, te nove kompetencije osoblja koje radi s putnicima, učiniti dunavsku regiju inovativnijom i socijalno odgovornijom“ objasnila je Mladena Funtek, koja je ujedno i koordinatorica komunikacije na razini cjelokupnog projekta. Ukupni budžet projekta DANOVA jest 2.192.546,66 EUR.

Konferenciji su prisustvovali i ostali uvaženi predstavnici: iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET-a), HŽ Putničkog prijevoza, Hrvatskog Autokluba (HAK-a), organizacija i saveza osoba s invaliditetom. Događaj je popraćen medijski.