Edukacijsko-rehabilitacijski kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji u okviru projekta “Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe”

U okviru projekta "Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe" održan je edukacijsko-rehabilitacijski kamp za odrasle slijepe osobe i članove njihovih obitelji u Edukacijsko - rehabilitacijskom kampu slijepih „ERKS“ u Premanturi.

Gubitak vida iznimno je stresno iskustvo koje potpuno mijenja život pojedinca i njemu bliskih osoba.
Vjerujući da je odrasle slijepe osobe te članove njihovih obitelji potrebno konstantno osnaživati za bolje nošenje sa svakodnevnim izazovima od 10. do 14. rujna, u sklopu projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“, održan je edukacijsko-rehabilitacijski kamp.

Tijekom petodnevnih radionica dvadeset osoba s oštećenjem vida odrasle i treće životne dobi te njihovi supružnici, braća, sestre i djeca s područja deset županija sudjelovali su na brojnim edukativnim i korisnim aktivnostima s ciljem poticanja što bolje povezanosti obitelji.

Zajednički se radilo na osvješćivanju o važnosti uloge obitelji u socijalizaciji slijepih osoba s naglaskom na razmjeni iskustava sudionika te jačanju kompetencija za prevladavanje specifičnih teškoća obitelji osoba s invaliditetom.

Slijepe su osobe imale priliku sudjelovati na radionicama za jačanje svakodnevnih vještina, korištenja tiflotehničkih pomagala te informiranja o svojim pravima i mogućnostima, a njihovi  članovi obitelji saznali su više o načinima sagorijevanja stresa, aktivnom slušanju i osvješćivanju vlastitih ograničenja te o odgovorima na česte predrasude okoline.