Javni paneli u Bjelovaru i Koprivnici u okviru projekta “Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe”

Hrvatski savez slijepih u sklopu Europskog projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“ održava Javne panele pod nazivom „Uloga obitelji u socijalnom uključivanju osoba s oštećenjem vida te dostupnost i važnost socijalnih usluga u zajednici“. U suradnji s temeljnim udrugama članicama 28.9.2021. održan je jedan od panela u Bjelovaru, a dva dana kasnije, 30.9.2021. u Koprivnici.

Gubitak vida preplavljujuće je iskustvo koje mijenja život pojedinca i njemu bliskih osoba, obitelji i prijatelja.
Problemi s kojima se susreću tek oslijepjele osobe mogu im se činiti nepremostivima, a osobe iz neposredne okoline mogu doživjeti slične reakcije.

Iako proces rehabilitacije i prihvaćanja oštećenja vodi ka većoj kvaliteti života cijele obitelji, slijepe osobe i njihovi bližnji i dalje se svakodnevno susreću s mnogim izazovima i predrasudama.

Upravo je zato Hrvatski savez slijepih, u sklopu Europskog projekta „Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe“, proveo 2 javna panela u Bjelovaru i Koprivnici.

Sudionici panela dobili su priliku čuti nešto o uzrocima i manifestacijama oštećenja vida, aspektima svakodnevice osoba i njihovih bližnjih, ulozi obitelji u procesu rehabilitacije te pravima i povlasticama koje osobe mogu ostvariti na osnovu oštećenja.

Na panelima su sudjelovali zaposlenici temeljnih udruga slijepih, slijepe i slabovidne osobe, članovi njihovih obitelji te šira javnost.

Zahvaljujemo se svim sudinicima na prisustvu te ovim putem najavljujemo održavanje još 10 Javnih panela, iste tematike, u gradovima: Osijek, Slavonski Brod, Požega, Sisak, Virovitica, Šibenik, Karlovac, Krapina, Vinkovci i Gospić.