EBU Mentoring 2020.

Potpisan Sporazum o suradnji sa Savezom slijepih Crne Gore

Dana 4. studenog 2020. godine Hrvatski savez slijepih sklopio je sporazum o suradnji sa Savezom slijepih Crne Gore. Sporazum je rezultat provedenih aktivnosti unutar Programa mentorstva Europskog saveza slijepih. Tijekom dvodnevnog posjeta predstavnika Saveza slijepih Crne Gore Hostelu ERKS „Premantura“ u rujnu ove godine, predstavnici dvaju saveza razmijenili su iskustva koja se tiču relevantnih tema za osobe s oštećenjem vida.

Prvi dan sastanka raspravljalo se o specifičnostima rada edukacijskih rehabilitatora, pristupu osobama s oštećenjem vida, standardima pristupačnosti te samostalnom životu i orijentaciji u prostoru. Drugi dio dana bio je rezerviran za eholokaciju. Predstavnici Hrvatskog saveza slijepih svojim su gostima, kroz teorijski i praktični dio objasnili koncept zaprimanja informacija u okolinu kroz refleksiju zvuka.

Tijekom drugog dana razgovaralo se o usluzi videćeg pratitelja, odnosno uspostavljanju usluge, izazovima provedbe te koristima i iskustvima tijekom provedbe.

Cilj sporazuma jest kroz intenziviranje međunarodne suradnje, te zajedničke inicijative i djelovanje, zalagati se za poboljšanje prava i statusa slijepih osoba, osobito u području neovisnog življenja, rehabilitacije i psihosocijalne podrške, pružiti osobama s oštećenjem vida najkvalitetniju stručnu podršku i informacije sukladno vrijednostima Stranki sporazuma, a to su: zakonitost, usmjerenost na korisnika, profesionalna kompetencija, odgovornost, kvaliteta te inovativnost.