Proveden prvi ciklus radionica u okviru EU projekta “Bijeli štap u mojoj obitelji”

U okviru EU projekta "Bijeli štap u mojoj obitelji" od 26. kolovoza do 1. rujna 2020. održan je prvi ciklus radionica za roditelje, djecu s oštećenjem vida i njihovu braću i sestre u Edukacijsko rehabilitacijskom kampu slijepih Premantura.

Na radionicama smo okupili obitelji iz cijele Hrvatske, 15 roditelja i 15 djece, pri čemu su likovne radionice za djecu provele stručne suradnice Margareta Vidmar i Danijela Kljajić, a dramske radionice glumci Dramskog studija slijepih i slabovidnih “Novi život” – Milenko Zeko, Dajana Biondić i David Čavara, predvođeni glumcem i ravnateljem Kazališta Vojinom Perićem.

Također vrijedan doprinos provedbi i prilagodbi aktivnosti za djecu prema individualnim potrebama, mogućnostima i željama dale su volonterke Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pri kraju šestodnevnog rada, druženja i razgovora, roditelji su prisustvovali izložbi dječjih radova pod nazivom „Dobrodošli na Stikilend“ u galeriji „Luna“, utemeljenoj za tu priliku. Izložba je svečano otvorena uz recitacije i novu verziju pjesme „Kad si sretan“ osmišljene na dramskim radionicama.

Uz mnogo razmijenjenih iskustava, osjećaja, znanja, i razmišljanja, još jednom smo zaključili koliko su projekti koji uključuju članove obitelji djece s oštećenjem vida vrijedni i važni, te kolika je potreba za još više prilika u kojima roditelji mogu međusobno razmijeniti iskustva i produbiti svoja znanja i vještine nošenja sa svakodnevnim životnim izazovima.

Navedeni sadržaj isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza slijepih.

Više informacija o EU fondovima pogledajte na: www.esf.hr ili www.strukturnifondovi.hr