Kako ostvariti pravo na uslugu videćeg pratitelja Hrvatskog saveza slijepih?

Projekt „Nepoznato učinimo poznatijim“ Projekt traje od 17. 4. 2019. do 17. 10. 2021.

O usluzi videćeg pratitelja Hrvatskog saveza slijepih

Pružanjem usluge videćeg pratitelja na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije proširujemo suradnju s temeljnim udrugama slijepih na području cijele Hrvatske.

Pravo na uslugu videćeg pratitelja imaju svi zainteresirani članovi udruga slijepih (u dobi 18+) koji iz mjesta stanovanja dolaze u Zagreb zbog zakazanih specijalističkih ili drugih zdravstvenih pregleda, kao i sudjelovanja na različitim aktivnostima i događajima koji doprinose socijalnom uključivanju i sudjelovanju slijepih i slabovidnih osoba u životu zajednice. Usluga se pruža i članovima Udruge slijepih Zagreb (u dobi 18+) koji nisu obuhvaćeni dosadašnjim uslugama videćeg pratitelja. Uslugu videćeg pratitelja mogu koristiti i slijepi i slabovidni studenti koji zbog privremenog boravka u Zagrebu nisu u mogućnosti koristiti uslugu svoje matične udruge.

Usluga se pruža na temelju prijava potreba korištenja usluge videćeg pratitelja.

Za osobe koje dolaze izvan Grada Zagreba i Zagrebačke županije, videći pratitelj dočekuje osobu u Zagrebu na unaprijed dogovorenom mjestu te joj pruža uslugu pratnje i podrške u obavljanju dogovorenog pregleda ili drugih aktivnosti koristeći osobni automobil. Po obavljenoj aktivnosti videći pratitelj prati osobu do javnog prijevoza kojim će se ona vratiti u svoje mjesto stanovanja.

Za osobe čije je mjesto stanovanja na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije , usluga videćeg pratitelja uključuje prijevoz osobnim automobilom od mjesta stanovanja, ovisno o vremenu i mogućnostima videćeg pratitelja.

Kako ostvariti pravo na uslugu?

Podaci koje treba dostaviti: ime i prezime korisnika, adresa stanovanja, OIB, broj mobitela, točno mjesto i vrijeme susreta s videćim pratiteljem, adresa na koju korisnik treba ići, procjena trajanja podrške, kratak opis pomoći koja se očekuje od videćeg pratitelja, preslika osobne iskaznice, rješenje o utvrđenom postotku tjelesnog oštećenja.

Važno je znati

– Prioritet prilikom korištenja usluge videćeg pratitelja imaju korisnici sa zakazanim specijalističkim i drugim zdravstvenim pregledima.

Naprimjer – ako za isti termin pristigne više prijava korisnika s potrebom korištenja videćeg pratitelja u Zagrebu, korisnici koji imaju zakazane specijalističke i druge zdravstvene preglede imaju prednost, a korisnicima s drugim potrebama ponudit će se drugi raspoloživi termin.

– Kako bismo zadovoljili potrebe svih članova za korištenjem usluga videćeg pratitelja u Zagrebu, voditeljica/koordinatorica projekta s videćom će pratiteljicom, na temelju redoslijeda pristiglih prijava, unaprijed slagati raspored za sljedeći tjedan.

– Iznimno, iz opravdanih razloga, prijava za korištenje usluge videćeg pratitelja može se dati i u kraćem roku, a bit će pružena ako je to moguće s obzirom na već postojeća zaduženja videćeg pratitelja.

– Prijave se vrše putem telefona ili e-maila.

– Međusobnim razumijevanjem, tolerancijom i solidarnošću, pružimo jedni drugima priliku za kvalitetnije sudjelovanje u životu zajednice.

Kontakt: Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik – koordinatorica/voditeljica projekta

tel: 01/4811-232

mob: 091/4646-102

e-mail: lovorka.horvacic@savez-slijepih.hr

HRVATSKI SAVEZ SLIJEPIH

Draškovićeva 80/1, p. p. 736, 10 000 Zagreb

tel.: 01/ 48 12 501, faks: 01/ 48 12 507

e-mail: hrvatski@savez-slijepih.hr

www.savez-slijepih.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj letka isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza slijepih.

Više informacija o EU fondovima potražite na www.strukturnifondovi.hr