EU projekt „Snaga žene“ UP.02.1.1.05.0316

Projektom „Snaga žene“ želi se osigurati pružanje usluga pomoći i njege u kući osobama koje su u nepovoljnom položaju zbog treće životne dobi i oštećenja vida.

Uslugu će u svojim lokalnim zajednicama, odnosno slabije razvijenim područjima, pružati tri novozaposlene osobe iz ranjive skupine (teže zapošljive žene). U okviru projekta pohađat će edukaciju za zanimanje gerontodomaćice uz koju će savladati i pravilan pristup, komunikaciju i rad s osobama oštećena vida. Na taj će se način povećati njihove kompetencije i njihova zapošljivost nakon završetka projekta.

Projektom će se ostvariti preporuke Europske komisije u europskom stupu socijalnih prava. Osigurat će se nova i djelotvorna prava građanima u smislu pristupa usluzi gerontodomaćice educirane za rad s osobama s oštećenjem vida. Također su ispunjena i ostala načela: jednake mogućnosti i pristup tržištu rada, pravedni radni uvjeti te socijalna zaštita i uključenost.

Tko ima pravo na uslugu?

Osobe treće životne dobi s oštećenjem vida koje su putem temeljne udruge članice članovi Hrvatskog saveza slijepih i žive u ruralnim područjima Zagrebačke županije (Velika Gorica, Zaprešić i Vrbovec). Navedene osobe mogu koristiti uslugu gerontodomaćice sukladno individualnom planu potreba.

Važno je znati

Prioritet prilikom korištenja usluge gerontodomaćice imaju korisnici nižeg imovinskog statusa i s preporukom nadležnog Centra za socijalnu skrb. Korisnici moraju udovoljavati uvjetima ciljane skupine projekta, a to podrazumijeva da su osobe treće životne dobi s oštećenjem vida i da je njihovo prebivalište na području Velike Gorice, Zaprešića ili Vrbovca.

Prijave se vrše putem telefona ili e-maila na sljedeće kontakte:

Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik, voditeljica projekta, tel.: 01/48 11 232, mob.: 091/46 46 102,

e-mail: lovorka.horvacic@savez-slijepih.hr

Nikola Arbanas, mag. oec., koordinator projekta, tel: 01/20 79 216, e-mail: nikola.arbanas@savez-slijepih.hr

Projektni partneri:

Centar za socijalnu skrb Velika Gorica

Centar za socijalnu skrb Zaprešić

Centar za socijalnu skrb Vrbovec

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Trajanje: 20. 2. 2020. – 20. 8. 2022.

Ukupna je vrijednost projekta i iznos EU potpore 1.228.515,65 kuna.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Upravljačko tijelo:

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA

Posredničko tijelo razina 2:

HRVATSKI ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije

Za više informacija o EU fondovima posjetiti: www.strukturnifondovi.hr ili www.esf.hr

Sadržaj je isključiva odgovornost Hrvatskog saveza slijepih.