Projekt „Odglumi – nauči – promijeni“

Cilj projekta jest potaknuti mlade osobe s oštećenjem vida na aktivno uključivanje u društvene procese i aktivnosti koje doprinose podizanju kvalitete vlastitog života u lokalnoj zajednici.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj projekta je potaknuti mlade osobe s oštećenjem vida na aktivno uključivanje u društvene procese i aktivnosti koje doprinose podizanju kvalitete vlastitog života u lokalnoj zajednici.

Specifični ciljevi:

1. Jačati samopouzdanje, vještine i kompetencije mladih osoba s oštećenjem vida za aktivno preuzimanje društvene odgovornosti i prevladavanje društvenih barijera.
  2. Povećati informiranost mladih osoba s oštećenjem vida o pravima i mogućnostima slijepih osoba te uslugama i mogućnostima za mlade u lokalnim zajednicama, kao preduvjeta socijalnog uključivanja.
  3. Potaknuti suradnju i uključivanje mladih osoba s oštećenjem vida u rad lokalnih udruga slijepih kroz aktivan angažman mladih u udrugama.

Mlade osobe s oštećenjem vida s područja cijele RH sudjelovati će u 5-dnevnom treningu za mlade koji obuhvaća niz interaktivnih, informativnih, edukativnih i kreativnih aktivnosti koje su pažljivo osmišljene na temelju ranije izraženih problema i potreba mladih s oštećenjem vida.

Kroz partnerstvo s Dramskim studijem slijepih i slabovidnih „Novi život“ organizirat će se dramske radionice prema načelima Boalovog teatra, razvijat će se kreativnost te će se nadograditi socijalne i komunikacijske vještine.

Nizom interaktivnih radionica, kvizova i debata u području prava mladih, aktivnog sudjelovanja i aktualnih društvenih zbivanja jačat će se vještine i motivacija mladih za preuzimanje uloge aktivnog građanina. Radionice pisanja projekata nadogradit će postojeća znanja mladih i jačati vještine i kompetencije za aktivno uključivanje u rad lokalnih udruga slijepih i udruga za mlade.

Trajanje projekta: 1. 1. 2020. – 31. 12. 2020.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 69.000,00 HRK.

Edukativno-kreativni trening za mlade (1. 7. 2020. – 5. 7. 2020.)