Projekt „Snaga tolerancije“

Cilj projekta jest prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, uključujući učenike s oštećenjem vida iz cijele Hrvatske, putem edukativno-kreativnih radionica u okviru 3-dnevnog kampa tolerancije.

S trendom porasta uključivanja djece i mladih s invaliditetom u redovni odgojno-obrazovni sustav, javljaju se i izazovi koje treba rješavati kako bi se stvorila istinski prijateljska i otvorena atmosfera međusobnog uvažavanja te da bi formalni propisi zaživjeli u svakodnevnom životu. Osim problema koji su poznati iz prakse provođenja integracije u redovnom odgojno-obrazovnom sustavu, djeca s oštećenjem vida koja pohađaju redovne škole često su jedini s navedenom teškoćom u svojoj okolini te se zbog toga mogu osjećati izolirano, osamljeno i biti ranjiviji za različite oblike međuvršnjačkog nasilja.

S namjerom da pridonese rješavanju ovog kompleksnog problema, osmišljen je projekt „Snaga tolerancije“, koji će doprinijeti prevenciji međuvršnjačkog nasilja kroz kamp tolerancije na kojem će se okupiti djeca s oštećenjem vida i njihovi vršnjaci iz cijele Hrvatske te će se, kroz zajedničko druženje i sudjelovanje u edukativnim i kreativnim aktivnostima koje potiču prihvaćanje različitosti i preveniraju međuvršnjačko nasilje, međusobno upoznati, ojačati socijalnu mrežu i uvidjeti vrijednost vlastite različitosti i zajedništva.

Partnerska je organizacija u provedbi projekta Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

Trajanje projekta: 1. 6. 2020. – 30. 4. 2021.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Proveden kreativni kamp tolerancije