PROGRAM „U RINGU ŽIVOTA“

Cilj programa jest osigurati potrebne socijalne usluge, pristup informacijama i specifičnim programima podrške osobama s oštećenjem vida kako bi se pridonijelo njihovoj socijalnoj uključenosti i smanjenju potrebe za institucionalizacijom.

Program sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj programa „U ringu života” jest osigurati potrebne socijalne usluge, pristup informacijama i specifičnim programima podrške osobama s oštećenjem vida kako bi se pridonijelo njihovoj socijalnoj uključenosti i smanjenju potrebe za institucionalizacijom.

Specifični ciljevi:

 1. Osigurati dostupnost pravovremenih informacija, stručnog savjetovanja i podrške za sve osobe s oštećenjem vida kako bi se lakše integrirali u društvenu zajednicu.
 2. Osnažiti novooslijepljele odrasle osobe i članove njihovih obitelji za prevladavanje traume gubitka vida i uključivanje u programe psihosocijalne rehabilitacije pružanjem inovativne usluge „Prva intervencija za odrasle osobe“ u lokalnoj zajednici i obitelji.
 3. Jačati vještine i kompetencije osobito ranjivih skupina osoba s oštećenjem vida (mladi, žene, osobe koje žive same), kako bi bili osnaženi za samostalno upravljanje vlastitim životom i socijalno uključivanje u zajednicu.
 4. Osigurati edukativne materijale i tiflotehnička pomagala koja će korisnicima biti dodatna podrška u osiguranju neovisnosti i samostalnosti nakon provedbe programa.

Ciljne skupine:

 • osobe s oštećenjem vida s područja cijele RH u potrebi za informacijama i/ili stručnom podrškom i savjetovanjem
 • novo/kasnije oslijepljele odrasle osobe
 • mlade osobe s oštećenjem vida
 • žene s oštećenjem vida
 • osobe s oštećenjem vida koje žive same

Planirane aktivnosti tijekom tri godine:

 • socijalna usluga „Besplatni SOS info telefon“ za informiranje, podršku i savjetovanje
 • socijalna usluga „Prva intervencija za novooslijepljele odrasle osobe“
 • edukativno-rehabilitacijski treninzi za mlade, žene, osobe u samačkim kućanstvima
 • izrada edukativnih materijala i nabava tiflotehničkih pomagala

Trajanje programa:  1. 6. 2020. – 31. 5. 2023.

Program sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u prvoj godini s iznosom od 260.000,00 kuna.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane