83. Projekt „Čija je briga na brajici knjiga“

Cilj projekta jest pomoći slijepim učenicima da uspješno ostvare svoje osnovno ljudsko pravo na jednake uvjete obrazovanja, što će se ostvariti prilagodbom i tiskanjem na taktilnom pismu (brajici) udžbenika, radnih bilježnica i atlasa za osnovnu školu.

U realizaciji projekta, odnosno izradi, testiranju i distribuciji didaktičkog materijala, surađujemo s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ iz Zagreba i Hrvatskom knjižnicom za slijepe, sa stručnjacima, da bismo izrađene didaktičke materijale evaluirali i distribuirali korisnicima putem njihove službe za rad sa slijepom i slabovidnom djecom u osnovnoj školi.

Rezultat projekta jest tiskanje sljedećih udžbenika:

• GEA 4 (Školska knjiga), autor: Igor Tišma
  • Biologija 8 (Školska knjiga), autori: Bendelja, Culjak, Lukša
  • Vremeplov 6 (Profil), autori: Labor, Vinarić
  • Priroda 5 (Školska knjiga), autori: Bendelja, Gudić, Lugar.

Procjenjuje se da će u brajičnom izdanju ovi udžbenici imati ukupno 2270 stranica u 17 svezaka, a bit će izrađeni u nakladi od po pet primjeraka za svaki naslov.

Za potrebe nastave geografije bit će tiskano 15 zemljopisnih atlasa i 10 atlasa RH sa županijskim kartama prilagođenih za slijepe i slabovidne učenike.

Ukupno 40 učenika s oštećenjem vida dobit će prilagođene udžbenike, radne bilježnice i/ili atlase, a iste će primjerke koristiti i učenici sljedećih generacija jer se ovi udžbenici po završetku školske godine vraćaju u centar „Vinko Bek“.

Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Voditelj projekta: Ivica Robić, dipl. oec.