84. EU Projekt „VIP Assistance – Personal Assistance for the Visually Impaired Persons“

Projekt širi mrežu socijalnih usluga u zajednici.

Pružanjem rehabilitacije za 20 osoba s oštećenjem vida i osiguravanjem videćeg asistenta za 100 članova temeljnih udruga u pet ciljanih županija (Hrvatska: Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija) omogućit ćemo bolju integraciju osoba oštećena vida u zajednicu i potaknuti njihovu samostalnost te ih ohrabriti u traženju posla na otvorenom tržištu rada. Projektom ćemo educirati i zaposliti pet nezaposlenih osoba iz pet ciljanih županija kao videće pratitelje, čime ćemo pomoći samim osoba s oštećenjem vida, ali posljedično i osobama i obiteljima onih koje ćemo zaposliti. Projekt radi na sprječavanju institucionalizacije osoba s oštećenjem vida jer ih potičemo da budu samostalni i integrirani u širu lokalnu zajednicu. Projekt traje 18 mjeseci.

Ugovorno tijelo: Croatian Employment Service, Department for Financing and Contracting of EU Projects  (CES DFC).

Voditeljica projekta Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik

VIP ASSISTANCE – Personal Assistance for the Visually Impaired Persons

Projekt „VIP asistencija – osobni asistent za osobe oštećena vida“, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, ima cilj povećati socijalnu uključenost i zapošljivost slijepih i slabovidnih osoba kroz razvoj socijalnih usluga koje će se temeljiti na stručnoj podršci.

Korisnik bespovratnih sredstava je Hrvatski savez slijepih koji projekt provodi u suradnji sa sljedećim partnerima:

1. Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Sisak
  2. Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Križevci
  3. Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Virovitica
  4. Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Karlovac
  5. Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Bjelovar.

Kroz projektne aktivnosti težit će se da osobe s oštećenjem vida razviju svoje sposobnosti i radne vještine kako bi bili što neovisniji i postigli što veću konkurentnost na otvorenom tržištu rada.

Projekt širi mrežu socijalnih usluga u zajednici. Pružanjem rehabilitacije za 20 osoba s oštećenjem vida i osiguravanjem videćeg asistenta za 100 članova temeljnih udruga u pet ciljanih županija (Sisačko- moslavačka, Koprivničko-križevačka, Virovitička, Bjelovarsko-bilogorska i Karlovačka)  omogućit ćemo bolju integraciju osoba oštećena vida u zajednicu i potaknuti njihovu samostalnost te ih ohrabriti u traženju posla na otvorenom tržištu rada. Rehabilitaciju će provoditi stručnjaci po individualnom planu rada, a u skladu s procijenjenim potrebama samog korisnika.

Projektom ćemo educirati i zaposliti pet nezaposlenih osoba iz pet ciljanih županija kao videće pratitelje. Videći pratitelji pružat će uslugu osobne asistencije za 100 članova naših pet temeljnih udruga u pet ciljanih županija. Ovom ćemo uslugom pomoći samim osoba s oštećenjem vida, ali posljedično i osobama i obiteljima onih koje ćemo zaposliti. Projekt radi na sprječavanju institucionalizacije osoba s oštećenjem vida jer ih potičemo da budu samostalni i integrirani u širu lokalnu zajednicu.

Ukupna vrijednost projekta (procijenjeni ukupni troškovi): 163.432,73 eura.

EU sufinanciranje: 144.311,10 eura.

Projekt je započeo je 18. ožujka 2014. i trajat će 18 mjeseci.

Kontakt osoba za više informacija o projektu:

Voditeljica projekta: Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik

Tel.: 01/4811-232, lovorka@savez-slijepih.hr

i  projekt asistent: Slaven Tadić, dipl. iur.

Tel.: +385 91 896 46 34,  slaven@savez-slijepih.hr

Projekt također sufinancira Vladin ured za udruge u iznosu od 7.459,11 eura u sklopu natječaja Sufinanciranje projekata organizacija civilnog društva ugovorenih u okviru programa Europske unije za 2014. godinu.

Za više informacija o EU fondovima posjetiti:  www.strukturnifondovi.hr.

Za više informacija o Operativnom programu Razvoj ljudskih potencijala posjetiti:  http://www.ljudskipotencijali.hr/

Sadržaj je isključiva odgovornost Hrvatskog saveza slijepih. / Izražena stajališta ne odražavaju nužno stajalište Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge.

Javna tribina u Virovitici

Osobni asistenti / videći pratitelji na terenu

VIP Assistance u medijima

POZIV NA PODNOŠENJE PONUDA ZA NABAVU STRUČNJAKA ZA IZRADU EDUKATIVNIH MATERIJALA