85. Projekt „Moderato cantabile“

Opći je cilj projekta „Moderato cantabile“ pridonijeti prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom viših razreda osnovne škole, uključujući djecu s oštećenjem vida koji polaze redovne osnovne škole.

Specifični ciljevi projekta

1. Povećanje informiranosti djece s oštećenjem vida i bez njega, njihovih roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika o nasilju i negativnim posljedicama koje ono nosi, te o važnosti prihvaćanja različitosti.
  2. Povećanje kompetencija i vještina djece s oštećenjem vida i bez njega, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju nasilnih oblika ponašanja, pravodobnom i pravilnom reagiranju te nenasilnom rješavanju sukoba.
  3. Uspostava partnerstva udruge, odgojno-obrazovne ustanove i ustanove socijalne skrbi kao modela kvalitetne suradnje važnih društvenih dionika u području prevencije vršnjačkog nasilja među djecom.

Direktni korisnici

• 60 djece viših razreda osnovne škole s oštećenjem vida i bez njega na području Primorsko-goranske županije
  • 20 roditelja djece uključene u radionice i odgojno-obrazovnog osoblja.

Indirektni korisnici

• sva djeca koja pohađaju školu u kojoj se provode projektne radionice i njihove obitelji
  • suradničke i partnerske organizacije na projektu
  • opće građanstvo koja će biti informirano o projektu putem lokalnih medija i edukacijsko-informativnih sadržaja distribuiranih putem internetskih stranica konzorcijskih partnera, socijalnih mreža, newslettera i školskih novina.

Partnerske organizacije

1. Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
  2. Osnovna škola „Pećine“ Rijeka
  3. Dječji dom „Tić“ Rijeka
  4. Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“

Aktivnosti

Ciklus od šest interaktivnih predavanja i radionica za djecu viših razreda (5. – 8. razreda) na temu prepoznavanja nasilja, uloge koju u njegovu nastanku ili sprečavanju imaju moderne tehnologije te povećanja odgovornog ponašanja, socijalnih vještina i kompetencija kroz učenje o nenasilnom rješavanju sukoba.

Uz djecu, dvije radionice uključile su i njihove roditelje i nastavno osoblje, kako bi se u proces osvještavanja, prepoznavanja i prevencije vršnjačkog nasilja među djecom uključili svi važni dionici, te da bi se stvorila atmosfera uzajamnosti i zajedništva u pristupu ovom problemu.

Na završnoj konferenciji učenici s oštećenjem i bez oštećenja vida, njihovi roditelji, nastavnici i predstavnici partnerskih organizacija izložili su vlastita iskustva stečena na projektu i progovorili o važnosti prepoznavanja i načinima prevencije nasilja, a tom su prilikom izloženi i predstavljeni radovi učenika na temu borbe protiv vršnjačkog nasilja i tolerancije različitosti. Svim polaznicima radionica uručene su potvrde o sudjelovanju kao oblik priznanja njihova truda i zalaganja.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.

Koordinatorica projekta: Ivona Topić, mag. psih.

Projekt je sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sa 100.000,00 kuna.