86. Projekt „Okovi od zlata“

Opći cilj projekta je doprinijeti prevenciji svih oblika nasilja nad djecom s oštećenjem vida.

Roditeljima slijepe djece treba pružiti priliku da međusobno razmijene iskustva, vlastite nedoumice i moguće greške u odgoju djece koje nenamjerno čine. Isto tako, važno je i korisno da od odraslih slijepih osoba čuju njihova iskustva i probleme iz djetinjstva, te na taj način sagledaju greške koje možda rade, a ujedno se uvjere da i njihovo dijete može biti uspješna odrasla osoba unatoč oštećenju vida.

Upravo roditelji vrlo često dolaze u HSS u potrazi za savjetom i podrškom. Djelatnici Centra „Vinko Bek“ i OŠ „Pećine“ na raspolaganju su roditeljima kroz niz aktivnosti usmjerenih u najvećoj mjeri prema zadovoljavanju potreba djece. Međutim, osjećaj vlastite učinkovitosti može povećati razmjena informacija s drugim roditeljima koji dijele slična iskustva i probleme, organizirana u uvjetima kada su djeca zbrinuta.

Specifični ciljevi

1. Povećati kompetencije roditelja djece s oštećenjem vida za učinkovito i odgovorno roditeljstvo posebno vezano uz prepoznavanje i preveniranje nasilja nad djecom s oštećenjem vida koje sprječava samostalnost i integraciju u društvo
  2. Povećati informiranost roditelja o načinima prevencije i sprječavanja nasilja nad djecom s oštećenjem vida.

Aktivnosti projekta

1. Uvodne radionice za roditelje djece oštećena vida u Zagrebu, Splitu, Vinkovcima i Rijeci održat će voditeljica projekta Karmen Nenadić i psihologinja Ana Vrbanić u suradnji s Ivanom Rotim, prof. def. iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ i suradnicima iz dislociranih jednica Centra, kao i Tanjom Šupe, prof. reh. iz škole „Pećine“.
  2. Vikend radionica za jačanje roditeljskih kompetencija, osobne kontrole i djelotvornosti u prepoznavanju i preveniranju nasilja za roditelje 30 djece s oštećenjem vida.
  3. Radionice za djecu s oštećenjem vida „Razigrana čekaonica“.

Kako bi roditelji mogli nesmetano i koncentrirano pratiti program radionica, istovremeno će se odvijati organizirani program okupacijskih radionica za djecu (djelatnici Centra „Vinko Bek“, OŠ „Pećine“ i volonteri). Okupacijske radionice namijenjene djeci vodit će rehabilitator s dugogodišnjim iskustvom rada s djecom oštećena vida. Interakcija roditelja na radionicama omogućit će integraciju teorije i iskustva u konkretnim situacijama.

1. Grupne radionice koje će biti prilika da roditelji razmijene vlastita iskustva u rješavanju sličnih problema, te da zajedno, vođeni stručnom osobom, rade na rješavanju nekih životnih teškoća i rješavanju nasilnih situacija, posebice prezaštićivanju kao prikrivenog oblika nasilja koji je često neprepoznat i prisutan kod roditelja djece s invaliditetom, a posebice djece s oštećenjem vida.

Grupne radionice vodit će stručnjaci iz HSS-a, COO „Vinko Bek”, OŠ „Pećine“, Poliklinike za zaštitu djece, Centra za socijalnu skrb, kao i vanjski stručni suradnici.

Unutar projekta pružat će se i usluga besplatnog telefona koji će moći koristiti svi roditelji djece oštećena vida putem kojeg će stručnjaci različitih područja savjetovati o odgovornom roditeljstvu i sprječavanju i prevenciji nasilja nad djecom.

Dobiveni edukativni materijal o odgovornom roditeljstvu roditelji će moći koristiti po završetku projekta kako bi proširili i produbili svoje znanje.

Financira: Ministarstvo socijalne politike i mladih sa 150.000,00 kn.

Voditeljica projekta: Karmen Nenadić, prof. def.