87. Projekt „Jer ja sam žena“

Cilj projekta jest promicanje ravnopravnosti spolova kroz poticanje uključivanja i osnaživanje žena i djevojaka s oštećenjem vida u društvene procese te podizanje svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču žena s invaliditetom.

Žene su često suočene s višestrukim zaprekama sudjelovanja u društvu na temelju spola. Žene i djevojke s invaliditetom dodatno su suočene i s diskriminacijom na temelju njihove invalidnosti što jedno s drugim pojačano utječe na kršenje njihovih ljudskih prava.

Iako se situacija svakim danom sve više poboljšava, ostvarene promjene još uvijek ne osiguravaju ravnopravnost među muškarcima i ženama bez invalidoteta ili s invaliditetom. Uzrokovano odgojem prema načelima tradicionalnog društva, evidentna je prisutnost subjektivnog ograničenja kod žena, a posebice žena s invaliditetom, čime si one i same kontinuirano stvaraju zablude na razini uvjerenja, vrijednosti, identiteta što dugoročno vodi do negativnih emocija straha, ljutnje i osjećaja krivnje.

U trodnevne edukacijske radionice te tematsku tribinu o ljudskim pravima slijepih žena u Zagrebu uključeno je 29 korisnica (10 iz Zagreba i 19 iz ostalih županija).

Edukaciju su vodile djelatnice Udruge CESI,  Hrvatskog saveza slijepih i i Udruge slijepih Zagreb. Na projektu sudjeluje 25 volonterki.

Donator: Grad Zagreb, 15.000,00 kuna.

Voditeljica projekta: Vinka Hrgovčić Cvetko, prof. def.