88. Projekt „Prohodni putevi do srca“

Edukacija o prevenciji i kvalitetnom tretiranju krvožilnih bolesti koje su sve više prisutne u našem društvu, pa i među slijepim osobama.

Mnoge slijepe osobe, da bi mogle primijetiti promjene koje se događaju u organizmu kao što su povišeni ili visoki tlak, moraju imati informaciju što je to i koje signale šalje organizam da bi pravovremeno pristupile rješavanju problema. 90 % informacija koje opće građanstvo dobiva o rizicima kardiovaskularnim bolestima može pročitati na letku, časopisima s tematikom zdravlja, pratiti na TV programu.

Stoga su slijepe osobe uskraćene za vizualno prezentirane informacije i zato su nedovoljno upućene u potrebu prevencije kardiovaskularnih bolesti. Realizacija ovog projekta duboko je opravdana i važna jer i slijepe osobe imaju pravo na pristup adekvatnoj informaciji u obliku koji će im omogućiti njezino korištenje s obzirom na nedostatak vida. S time ujedno doprinosimo izjednačavanju mogućnosti za slijepe osobe u odnosu na osobe bez oštećenja vida.

Projekt će pridonijeti ostvarenju cilja unaprjeđenja zaštite zdravlja populacije slijepih u RH, što će se postići pružanjem psihosocijalne podrške, edukacijom o pravilnom pristupu u održavanja zdravlja i putem stvaranja pristupačnih informacijska za praktičnu primjenu u sprečavanju dodatnih komplikacija slijepih osoba.

Partner na projektu je Poliklinika za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju – Srčana, Zagreb.

Korisnici: 120 korisnika iz četiriju temeljnih udruga HSS-a: Udruga slijepih Brodsko-posavske županije, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Udruga slijepih Zagreb, Udruga slijepih Osječko-baranjske županije.

Projekt financira Ministarstvo zdravlja.

Voditeljica projekta: Vinka Hrgovčić Cvetko, prof. def.