92. Projekt „Mostovi tolerancije“

Opći cilj projekta je pridonijeti prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom viših razreda osnovne škole, uključujući djecu s oštećenjem vida koji polaze redovne osnovne škole.

Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, a partneri i suradnici na projektu jesu Udruga slijepih Zagreb, Hrabri telefon, Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“ i Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba.

O projektu „Mostovi tolerancije“

Projekt „Mostovi tolerancije“

Opći je cilj projekta pridonijeti prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom viših razreda osnovne škole, uključujući djecu s oštećenjem vida koji polaze redovne osnovne škole.

Za postizanje navedenog cilja, aktivnosti su usmjerene na:

– povećanje informiranosti djece s oštećenjem vida i bez oštećenja vida, njihovih roditelja te odgojno-obrazovnih djelatnika o nasilju i negativnim posljedicama koje ono nosi

– povećanje kompetencija i vještina djece s oštećenjem vida i bez oštećenja vida, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju nasilnih oblika ponašanja, pravodobnom i pravilnom reagiranju te nenasilnom rješavanju sukoba.

Projektne aktivnosti

U četiri osnovne škole na području Zagrebačke županije, provest će se ciklus od sedam interaktivnih predavanja i radionica za djecu viših razreda (5. – 8. razreda) na temu prepoznavanja nasilja, uloge koju u njegovu nastanku ili sprečavanju imaju moderne tehnologije te povećanja odgovornog ponašanja, socijalnih vještina i kompetencija kroz učenje o nenasilnom rješavanju sukoba.

Radionice će biti interaktivne te uključiti različite metode rada kao što su diskusije, kvizovi znanja i igranje uloga, da bi polaznici bili što aktivnije uključeni u program te da bi se povećala razina prijenosa znanja i vještina. Uz djecu, dvije radionice uključit će roditelje i nastavno osoblje koje će se htjeti odazvati, kako bi se u proces osvještavanja, prepoznavanja i prevencije vršnjačkog nasilja među djecom uključili svi važni dionici, te da bi se stvorila atmosfera uzajamnosti i zajedništva u pristupu ovom problemu.

Radionice će trajati dva školska sata, tijekom sedam tjedana u školskoj godini 2015. – 2016.

Partnerske organizacije u provedbi projekta jesu Udruga slijepih Zagreb i Hrabri telefon, a vanjski stručni suradnici djelatnici Dramskog studija slijepih i slabovidnih „Novi život“ i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Za vrijeme trajanja projekta i po njegovom završetku djeci s oštećenjima vida, njihovim vršnjacima, roditeljima i nastavnicima, bez obzira jesu li direktni ili indirektni korisnici projekta, dostupan je besplatan info telefon HSS-a: 0800 666 665, gdje mogu primiti informaciju ili koristan savjet vezan uz tematiku vršnjakog nasilja u kontekstu djece s oštećenjem vida, ali i uz druga pitanja iz konteksta rada HSS-a u području slijepih i slabovidnih osoba.

Trajanje projekta je 12 mjeseci.

Projekt financira Ministarstvo socijalne politike i mladih iznosom od 125.000,00 kuna.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.