93. Projekt „U sjeni bijelog štapa“

Opći cilj projekta je jačanje roditeljskih kompetencija roditelja djece s oštećenjem vida koji imaju i videće dijete, da bi se postigla veća integracija slijepe djece u društvenu zajednicu te da bi se osigurao ravnopravni razvoj i videće djece.

Dosadašnjim projektima pružali smo podršku roditeljima s djecom s oštećenjem vida. Roditelji su konstantno u potrebi za različitim oblicima savjetovanja, podrške i ventiliranja. Provođenjem tih projekata uvidjeli smo da često upravo ti roditelji koji imaju djecu s oštećenjem vida, ali imaju i videće dijete, u svojim nastojanjima da pomognu svojem djetetu s invaliditetom, u drugi plan stave potrebe videćeg djeteta.

Upravo ćemo zato organizirati vikend radionicu u Zagrebu za roditelje i djecu s oštećenjem vida i njihovu braću i sestre. Za potrebe organizacije roditelji će biti s djecom smješteni u hostelu koji ima mogućnosti pružanja usluge smještaja i prehrane za sve sudionike te ima i konferencijsku dvoranu gdje se mogu odvijati predavanja. Radionice će voditi stručni tim iz Hrvatskog saveza slijepih te dvoje rehabilitatora i dva psihologa.

Cilj radionica jest povećati kompetencije roditelja kroz prihvaćanje vlastitih osjećaja i osobina, kroz osvještavanje potrebe za podrškom i kako je ostvariti, kroz izražavanje svojih osjećaja i kako postupati te kroz spajanje s drugim roditeljima koji se nalaze u istim životnim izazovima. Radionice za videću djecu bit će koncipirane na taj način da podignu nivo njihova znanja o različitim oštećenjima vida, o tome kako se nositi s takvom situacijom u obitelji, kako se izboriti za svoje potrebe, kako upoznati sebe i svoje mjesto u obitelji te kako izraziti osjećaje na prihvatljiv način kroz kreativne i ekspresivne tehnike. Također, roditelji i djeca moći će jedni drugima iznijeti svoje strahove i nezadovoljstva te zajednički poraditi na njima i tako ojačani biti obitelj u punom svojem nazivu.

Partner na projekt je Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

Projekt sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih u iznosu od 40.000,00 kuna.

Trajanje projekta: 12 mjeseci.

Voditeljica projekta: Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik