96. Projekt „Cvijetu je potrebno sunce, a ženi dostojanstvo“

S obzirom da biti slijepa žena nije samo „stvar“ pojedinca, već njegove uže i šire okoline o kojoj uvelike ovisi kako će ga sama osoba prihvatiti i u kojoj će se mjeri uključiti u društvenu zajednicu, potrebna je stalna edukacija i osnaživanje, da bi prije svega prihvatile sljepoću i sebe kao slijepu osobu.

Sustavno osnaživanje slijepih žena uvelike pomaže njezinoj prisutnosti i djelovanju u lokalnoj zajednici, te bi ih se tako poticalo na njihovo uključivanje u društvene procese, kao i na rad na podizanju svijesti javnosti o pitanjima koja se tiču žena s invaliditetom.

Projektne aktivnosti obuhvatile su sedmodnevnu edukaciju 25 slijepih žena usmjerenu osnaživanju za djelovanje u ostvarivanju ravnopravnosti spolova i aktivno sudjelovanje u društvenim procesima, i to u sljedećim područjima: zaštita od nasilja i zlostavljanja; samoosnaživanje; upravljanje konfliktima i konfliktnom komunikacijom; smijehom protiv socijalne isključenosti.

Voditeljica projekta: Lovorka Horvačić, dipl. soc. radnik

Projekt financira Grad Zagreb u iznosu od 15.000,00 kuna.