98. Projekt „Prirodni predmeti – izazov za sve“

Slijepi učenici nisu u mogućnosti pratiti standardne udžbenike i ostale materijale namijenjene učenicima bez oštećenja vida, a da bi ih mogli uspješno koristiti, neophodno ih je prilagoditi na taj način da se tiskaju na Brailleovom pismu za slijepe, a crteže prikazati taktilno, tj. izdignuto, te sve što nije moguće prikazati taktilnim crtežom, opisati razumljivim riječima.

Stoga je cilj projekta pomoći slijepim učenicima da uspješno ostvare svoje osnovno ljudsko pravo na jednake uvjete obrazovanja, što će se ostvariti prilagodbom i tiskanjem na Brailleovom pismu udžbenika za osnovnu školu. Realizaciju projekta, odnosno izradu, testiranje i distribuciju udžbenika, provest ćemo u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ iz Zagreba, a surađivat ćemo i s Hrvatskom knjižnicom za slijepe, koji imaju potrebne eksperte i materijalne resurse.
Rezultat projekta bit će prilagođeni i tiskani udžbenici: Priroda 6 (Bendelja, Budić, Operta – ŠK) – udžbenik (za učenike s posebnim obrazovnim potrebama), U svijetu kemije 7 (Battistutti, Mrklić, Petković – PROFIL) – udžbenik iz kemije za 7. razred, U svijetu kemije 8 (Kocijan, Petković – PROFIL) – udžbenik iz kemije za 8. razred.

Voditeljica projekta: Karmen Nenadić, prof. def.
Projekt je sufinaciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.