104. Projekt „U starom tijelu zdrav duh“

Opći cilj projekta je potaknuti i omogućiti socijalno uključivanje, sudjelovanje i zastupljenost starijih osoba s oštećenjem vida u društvu u kojemu žive, na razini koja odgovara njihovim željama i potrebama.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri na projektu su Udruga slijepih grada Požege i Požeško-slavonske županije i Udruga slijepih Brodsko-posavske županije.

Projekt je namijenjen socijalnom uključivanju i osnaživanju starijih osoba s oštećenjem vida na području Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, putem ciklusa edukativno-socijalizacijskih radionica.

Specifični ciljevi projekta

  1. Povećati vještine i motivaciju starijih slijepih i slabovidnih osoba i njihovih videćih vršnjaka da bi se povećalo njihovo sudjelovanje u životu lokalne zajednice i zastupljenost u civilnom društvu.

Ciklus od šest radionica namijenjenih starijim osobama s oštećenjem vida i bez oštećenja vida u dvije lokalne zajednice u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji, usmjeren je na osnaživanje polaznika radionica kroz prezentaciju raznih relevatnih tema, diskusije i razmjene iskustava među polaznicima, što će posljedično utjecati na rast samopouzdanja, motivacije i vještina u pronalaženju novih rješenja za svladavanje svakodnevih zapreka s kojima se često susreću osobe starije životne dobi, što je još naglašenije u kontekstu oštećenja vida.

  1. Povećati informiranost starijih slijepih i slabovidnih osoba o mogućnostima koje postoje u lokalnoj zajednici. Informiranjem o pravima i mogućnostima povećat će se znanje i kompetencije polaznika o resursima koje mogu koristiti u lokalnoj zajednici i na razini relevantnih organizacija (npr. usluge savjetodavnog rada, pravnih savjeta, psihosocijalne podrške i sl.), što će doprinijeti informiranom donošenju odluka i smanjiti rizik od prijevara kojemu su starije osobe izložene.
  2. Razviti suradnju među lokalnim udrugama slijepih, domovima za starije i nemoćne, ustanovama socijalne skrbi i drugim relevantnim organizacijama u Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji kao modelima kvalitetne suradnje važnih društvenih dionika u području prevencije socijalnog isključivanja starijih osoba.

Ciljani korisnici projekta

  • 30 starijih osoba s oštećenjem vida, članova udruga slijepih
  • 10 starijih osoba koje su smještene u domove za starije i nemoćne ili žive same.

Lokacija provedbe: Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija.

Trajanje projekta: 1. 11. 2016. – 31. 10. 2017.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 120.000,00 HRK.

Politika kolačića

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili Vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politika kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvati nužne Prihvati odabrane