107. Projekt „Prstima kroz gradivo“

Prilagodba i tiskanje udžbenika na Brailleovom pismu za osnovnu školu.

Slijepi učenici nisu u mogućnosti pratiti standardne udžbenike i ostale materijale namijenjene učenicima bez oštećenja vida. Da bi udžbenici bili pristupačni i njima, neophodno ih je prilagoditi na taj način da se tiskaju na Brailleovom pismu za slijepe. Stoga je cilj projekta pomoći slijepim učenicima da uspješno ostvare svoje osnovno ljudsko pravo na jednake uvjete obrazovanja, prilagodbom i tiskanjem udžbenika iz hrvatskog jezika, prirode i društva i matematike na Brailleovom pismu za osnovnu školu. Učenici prilagođeni materijal dobivaju sukladno dinamici izrade, jer se materijal izrađuje u više svezaka. Udžbenike će koristiti i učenici budućih generacija, budući da udžbenici ostaju u trajnom vlasništvu Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

Projekt se realizira u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ iz Zagreba, a suradnička je organizacija na projektu Hrvatska knjižnica za slijepe, s bogatim stručnim resursima i materijalnim preduvjetima.

Rezultat projekta jest tiskanje sljedećih prilagođenih materijala:

• Hrvatski na dlanu 2 – udžbenik hrvatskog jezika za 2.razred OŠ (Marjanović, Škribulja)
  • Pogled u svijet 3 – udžbenik prirode i društva za 3. razred OŠ (Škrablin, Basta, Svoboda)
  • Matematika 4 – udžbenik za 4. razred OŠ (Alfa – Markovac)
  • Hrvatski jezik 5 – udžbenik hrvatskog jezika za 5. razred OŠ (ŠK – Bagić, Motik)

Svi navedeni udžbenici tiskat će se na brajici.

Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 116.666,67 kuna.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.