109. Obilježavanje značajnih datuma za osobe s oštećenjem vida

Dana 15. lipnja 2018. godine obilježen je dan Hrvatskog saveza slijepih, a događaj je financirao Grad Zagreb kroz jednokratnu financijsku potporu udrugama iz sredstava proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu.

Na dan obilježavanja 72. obljetnice od osnivanja Hrvatskog saveza slijepih u dvorani kazališta „Vidra“ održan je prigodni program na kojemu su kroz tri panel diskusije predstavljene teme s osobitom važnošću za slijepe osobe.

U prvom dijelu predstavljeni su rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Kvaliteta života slijepih osoba“, provedenom u suradnji s Hrvatskim savezom slijepih i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. Rezultate koji su još jednom ukazali na rizik od socijalne isključenosti i smanjene kvalitete života slijepih osoba, predstavio je dr. sc. Tomislav Benjak ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tema drugog panela bila je zapošljavanje slijepih osoba na otvorenom tržištu rada, zbog mnogobrojnih prepreka na koje slijepe osobe nailaze tijekom procesa zapošljavanja, kao što su predrasude i diskriminacija te nepoštivanje zakonskih prava na prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima.

Završno, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić i izvršna direktorica Andreja Veljača progovorili su o značaju udruga slijepih, kao sustavu u RH koji skrbi o pravima i potrebama slijepih te o nužnosti uspostave sustavnog financiranja, kako bi se unaprijedio status i mogućnosti svih slijepih osoba u RH.

Financira: Grad Zagreb u iznosu od 15.000,00 kn.