110. Projekt „Toleranciju prakticiraj, nasilje preveniraj!“

Opći cilj projekta je pridonijeti prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom viših razreda osnovne škole, uključujući djecu s oštećenjem vida.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partner na projektu je Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“.

Opći cilj projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, uključujući učenike s oštećenjem vida u osnovnim školama na području Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije, putem ciklusa radionica s temom suzbijanja nasilja.

Specifični su ciljevi projekta:

1. Povećanje informiranosti djece, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika o nasilju i negativnim posljedicama koje ono nosi, te o važnosti prihvaćanja različitosti.
  2. Povećanje kompetencija i vještina djece, roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u prepoznavanju nasilnih oblika ponašanja, pravodobnom i pravilnom reagiranju te nenasilnom rješavanju sukoba.

U projektne aktivnosti uključene su dvije osnovne škole: OŠ Oroslavje u Krapinsko-zagorskoj županiji, i OŠ Banija u Karlovačkoj županiji. U navedenim školama provodi se ciklus od sedam interaktivnih radionica za djecu od 5. do 8. razreda s temama prepoznavanja nasilja, uloge koju u njegovu nastanku i sprečavanju imaju nove tehnologije te povećanje odgovornog ponašanja, socijalnih vještina i kompetencija kroz učenje o nenasilnom rješavanju sukoba. Interaktivne radionice uključuju različite metode rada kao što su diskusije, kvizovi znanja i igranje uloga, da bi učenici bili što aktivnije uključeni te da bi se povećala razina prijenosa znanja i vještina.

Dvije radionice u ciklusu otvorene su za sudjelovanje roditelja i nastavnika – radionica s temom cyberbullyinga i radionica s projekcijom dokumentarnog filma „Oblak“ o Luki Ritzu, žrtvi vršnjačkog nasilja i mladiću koji je postao simbolom promicanja tolerancije i prihvaćanja.

Vremensko trajanje pojedine radionice je dva školska sata, a održavaju se svaki tjedan, tijekom sedam tjedana.

U provedbi projekta, uz HSS kao nositelja, sudjeluje partnerska organizacija Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“.

Trajanje projekta: 15. 10. 2017. – 14. 10. 2018.

Voditeljica projekta: Ana Vrbanić, prof. psih.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 100.000,00 HRK.