113. Projekt „Kad je želja snažna, dob je manje važna“

Cilj projekta jest pridonijeti socijalnom uključivanju, sudjelovanju i zastupljenosti starijih osoba s oštećenjem vida u društvu u kojemu žive, na razini koja odgovara njihovim željama i potrebama.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partneri su na projektu CZSS Bjelovar, CZSS Senj i CZSS Sisak.

Projekt je namijenjen socijalnom uključivanju i osnaživanju starijih osoba s oštećenjem vida na području Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije, putem ciklusa edukativno-socijalizacijskih radionica.

Specifični su ciljevi projekta:

1. Povećati vještine i motivaciju starijih slijepih i slabovidnih osoba i njihovih videćih vršnjaka da bi se povećalo njihovo sudjelovanje u životu lokalne zajednice i zastupljenost u civilnom društvu.
  2. Povećati informiranost starijih slijepih i slabovidnih osoba i njihovih videćih vršnjaka o pravima, uslugama i mogućnostima za starije koje postoje u lokalnoj zajednici.
  3. Razviti suradnju između lokalnih udruga slijepih, domova za starije i nemoćne, ustanova socijalne skrbi i drugih relevantnih organizacija u ciljanim županijama kao modela kvalitetne suradnje važnih društvenih dionika u području prevencije socijalnog isključivanja starijih osoba.

Starije osobe s oštećenjem vida i njihovi videći vršnjaci koji će sudjelovati na radionicama steći će nova znanja o svojim pravima i mogućnostima za uključivanje u aktivnosti lokalne zajednice te o uslugama koje su dostupne starijim osobama na lokalnoj razini. Sudjelovanjem na projektu bit će osnaženi za aktivniji pristup i korištenje resursa zajednice u budućnosti.

Po završetku ciklusa radionica u svakoj županiji održat će se edukativno druženje sudionika projekta i članova njihovih obitelji što će doprinijeti povećanju informiranosti članova obitelji o pravima i mogućnostima starijih osoba te jačanju obiteljskih veza i socijalne podrške starijim osobama.

U provedbi projekta uz Hrvatski savez slijepih sudjeluju i partnerske organizacije CZSS Bjelovar, CZSS Senj i CZSS Sisak te suradničke organizacije Udruga slijepih Bjelovar, Udruga slijepih Grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije i Udruga slijepih Ličko-senjske županije.

Voditeljica projekta: Andreja Veljača, dipl. iur.

Trajanje projekta: 1. 11. 2017. – 31. 10. 2018.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 110.000,00 HRK.

Provedba ciklusa radionica za starije osobe u Bjelovaru, Kutini i Otočcu