121. Projekt „Budi promjena“

Cilj projekta jest informirati i osnažiti mlade osobe s oštećenjem vida da postanu aktivni građani koji participiraju u donošenju odluka i poboljšanju kvalitete vlastitog života u lokalnoj zajednici.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Opći cilj projekta je osnaživanje mladih osoba s oštećenjem vida za aktivan društveni angažman u lokalnim zajednicama

Specifični ciljevi:

1. Povećati kompetencije, vještine i znanja mladih osoba s oštećenjem vida za preuzimanje društvene odgovornosti i prevladavanje društvenih predrasuda
  2. Povećati informiranost mladih osoba s oštećenjem vida o uslugama i mogućnostima za mlade u lokalnim zajednicama te pravima i mogućnostima slijepih osoba kao preduvjeta socijalnog uključivanja
  3. Potaknuti neposredan aktivan angažman mladih osoba s oštećenjem vida u lokalnoj zajednici.

U okviru projekta održat će se trodnevni ciklus edukativnih, kreativnih i praktičnih radionica kroz koje će mladi s oštećenjem vida usvajati nova znanja i vještine. Putem vježbi i diskusija osnažit će se za aktivan društveni angažman u svojim zajednicama.

Kroz redovan rad Odbora za mlade u Savezu i podršku stručnog tima HSS-a, detektirat će se prepreke i teškoće mladih s oštećenjem vida za aktivnije sudjelovanje u životu zajednice. Zaključci će biti prezentirani na završnoj konferenciji projekta na koju će biti pozvani predstavnici vlasti, udruge i inicijative mladih i za mlade te druga zainteresirana javnost. Navedeno će otvoriti mogućnosti i priliku za stvaranje platforme za zajedničko djelovanje i uključivanje mladih u procese donošenja odluka i participacije u životu zajednice.

U provedbi projekta uz HSS kao nositelja, sudjeluje partnerska organizacija Dramski studio slijepih i slabovidnih „Novi život“.

Trajanje projekta: 1. 12. 2018. – 30. 11. 2019.

Voditeljica projekta: Andreja Veljača, dipl. iur.

Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 70.000,00 HRK.

Trening za aktivno sudjelovanje mladih (7. – 10. 3. 2019.)